Antony and the Johnsons «Swanlights» (6)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šonedēļ klajā nācis amerikāņu grupas «Antony And The Johnsons» ceturtais studijas albums «Swanlights», kas papildināts ar 144 lappušu biezu grupas līdera Entonija Hegartija (Antony Hegarty) mākslas albumu.

Antony and the Johnsons «Swanlights»

(Secretly Canadian)

9/12

Jaunais albums seko pagājušā gada sākumā izdotajam «The Crying Light» un saturiski plašāk izvērš atsevišķas tēmas, kas jau skartas iepriekšējā ierakstā. Proti, ja 2008.gada oktobrī izdotais singls «Another World» apdziedāja ar mūsu planētu (tās iznīcināšanu) un apkārtējo vidi saistītus jautājumus («I»m gonna miss the snow, I«m gonna miss the bees»), tad «Swanlights» šo sasāpējušo (naftas noplūdes, klimata izmaiņas, vaļu un delfīnu medības u.tml.) tēmu loku turpina attīstīt.

Vizuāli iespaidīgs vēstījums skatāms un lasāms Entonija sagatavotajā 144 lappušu biezajā mākslas darbu bukletā (skat. resursus), kurā iekļauti paša Hegertija darbi (zīmējumi, kolāžas, fotogrāfijas un pārdomas).

Arī uz paša albuma vāka redzama viena no Antonija fotokolāžām - nāvīgi ievainota leduslāča ciešanu un pēdējās cīņas attēls.

Viens no albuma skaņdarbiem veltīts arī Entonija «garīgā tēva», japāņu dejotāja Kazuo Ono (Kazuo Ohno) piemiņai. Atgādināšu, ka iepriekšējā albuma vāku rotāja 1977. gadā uzņemtā Kazuo Ono melnbaltā fotogrāfija, kā arī albuma tituldziesma «The Crying Light» bija veltīta šim interesantajam māksliniekam. Diemžēl šogad jūnijā 103 gadu vecumā Ono miris. Viņa piemiņu Entonijs iemūžinājis arī aktuālā singla «The Spirit Was Gone» videoklipā (skat. video).

Antony and the Johnsons "Swanlights"
Antony and the Johnsons "Swanlights" Foto: Publicitātes foto
Muzikāli Entonijs saglabājis iepriekšējā albuma ēterisko, teju vai kamermūzikai raksturīgo trauslo, akustisko skanējumu.

Ievadošais «Everything Is New» balstās uz izklaidīga klavieru motīva un arfas stīgu piesitienu dekorācijām, ko papildina mantrisks teksts «Everything Is New». Protams, Entonija emocionālais, viegli trīsuļojošais dziedājums kopā ar «raudulīgu» vijoles un čella čīgāšanu iedarbojas nevainojami. «Everything Is New» organiski saplūst ar nākamo kompozīciju «The Great White Ocean», kas, manuprāt, ir albuma skaistākās 5 minūtes.

Albuma vidusdaļā pēc īsa 35 sekunžu intro seko albuma titulskaņdarbs. Mainās arī albuma raksturs, proti, no ēteriska uz tumšu un atmosfērisku. «Swanlights» pamatā drounīga, saitējoša elektriskā ģitāra un viena akorda ērģeļu fons, kuram pa virsu Entonija ūjināšana falsetā. Seko, manuprāt, albuma otrs skaistākais brīdis - 3 minūšu garais «The Spirit Was Gone».

Diemžēl it kā soulmūzikai radniecīgais «Thank You For Your Love» (skat. video) ar salīdzinoši tadicionālu ritmu un pūtēju grupu fonā nedaudz izlec no kopējā ieraksta plūduma, turklāt dziesmas kulminējošā, viegli patētiskā uzbūve mani vēl joprojām traucē baudīt šo plati kopumā.

«I want to thank You, Oh, I want to thank You, Oh...» kaut kā par daudz.

Islandiešu dīvas Bjorkas balss dzirdama liriskajā «Flétta», turklāt dzimtajā islandiešu mēlē. Lidojoši zirga un Jēzus kā sievietes simboli caurvij kinematogrāfisko stīgu, timpānu un flautas treļļu piesātināto «Salt Silver Oxygen», savukārt plates noslēdzošais «Christina's Farm» it kā atgriežas pie ievadošā «Everything Is New» un noslēdz apli.

Vēl viens kvalitatīvs albums Antonija daiļrades cienītājiem!

Izdošanas datums - 11.10.2010.


Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu