Valentin Silvestrov “Metamusik/Postludium” (2)

Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Gints Grūbe noteikti kādā no "Vakara intervijām" varētu uzaicināt uz sarunu ievērojamo ukraiņu komponistu Valentinu Silvestrovu. 1937. gadā dzimušais komponists pārstāv tā dēvēto pirmo postpadomju paaudzi, kas guvusi panākumus ārpus PSRS robežām. Gan Arvo Pērts, gan Sofia Gubaidulina un Gija Kančeli ir šīs paaudzes autori, kuru vārdi ir pazīstami nu jau visā pasaulē.

Valentin Silvestrov "Metamusik/Postludium"

(ECM)

9/12

Ierakstu izdevusi prestižā izdevniecība "ECM Records", kuras apgādā nesen tika izdots arī "Grammy" nominētais Arvo Part "Orient Occident" disks.

1992. gadā tapušais "Metamusik" (simfonija klavierēm ar orķestri) sākas negaidīti un ieved klausītāju tādā kā greizo spoguļu valstībā, lielā mērā pateicoties piano virtuoza Alekseja Lubimova klavieru virpuļojošam skanējumam un Vīnes Radio simfoniskā orķestra diriģentam Dennis Russell Davis.

"Posludium", kas sarakstīts 1984. gadā, ir simfoniska poēma orķestrim ar klavierēm, kas zināmā mērā ir kā "Metamusik" prototips, tikai divreiz īsāks, proti, gandrīz 20 minūtes. Valentin Silvestrov elēģiskā un bagātā mūzika zināmā mērā sasaucas ar tādu komponistu kā V. Skrjabins un G. Mālers darbiem, domājams, ka šie komponisti varētu radīt līdzīgu skaņu pasauli, ja strādātu vēl šodien.

Izdošanas datums 24.06.2003.

Valentin Silvestrov “Metamusik/Postludium”
Valentin Silvestrov “Metamusik/Postludium” Foto: publicitātes
Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu