John Adams „Naive And Sentimental Music

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

John Adams blakus Steve Reich un Terry Riley mēdz dēvēt par pēdējo minimālistu jeb par pirmo post-minimālistu. Viena no kulta figūrām 20. gadsimta modernajā klasiskajā mūzikā. Adamss dzimis 1947. gadā Vorčesterā, ASV, jau kopš agras bērnības sācis nodarboties ar mūziku un 8 gadu vecumā jau sarakstījis savas pirmās kompozīcijas.

John Adams „Naive And Sentimental Music” (Nonesuch records) 11/12

„Naive And Sentimental Music” ir komponista lielākais simfoniskais darbs, kas pirmoreiz atskaņots 1999. gadā. Šā trīsdaļīgā darba nosaukums aizgūts no slavenā vācu dzejnieka Frīdriha Šillera un runā par radošās dzīves spontāno un racionālo mijiedarbību. Pēc Šillera domām, tie, kas rada neapzināti, ir dēvējami par naiviem, jo šādu cilvēku izteiksmes formas ir dabīgas un nav pakļautas laika vai vēstures faktoriem. Adams ir mēģinājis muzikāli risināt Šillera pirms 200 gadiem izteikto domu, vietām attālinoties no minimālisma noteiktajiem pamatprincipiem, vietām uzsvērdams tos.

„Naive And Sentimental Music” komponists ir veltījis diriģentam Esa-Pekka Salonen, kas kopā ar Losandželosas simfonisko orķestri ir ieskaņojis šo ierakstu. Pats komponists atzīst, ka šī ir viņa lielākā muzikālā uzdrošināšanās, taču uzreiz jāsaka, ka, manuprāt, ļoti izdevusies.

Izdošanas datums: 30.07.2002.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu