Juana Molina "Son" (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Viens no gada lielākajiem atklājumiem - Argentīnas dziesminiece, multiinstrumentāliste Huana Molina (Juana Molina).

Juana Molina "Son" (Domino) 10/12

Uzraiez jāpeibilst, ka šādi "atklājumi" bieži vien ir stipri nosacīti, jo, piemēram, savā dzimtajā Argentīnā Huana ir pazīstama jau kopš 80. gadu beigām, kad sāka strādāt televīzijā kā komēdiju aktrise šovā "La Noticia Rebelde". Tikai 1996. gadā Molina laidusi klajā pirmo mūzikas plati "Rara".

Vēl daži biogrāfijas fakti: Pēc militārā apvērsuma Argentīnā 1976. gadā Huana ar ģimeni pārcelās uz Parīzi. Viņa dzīvoja muzikālā ģimenē, kur tango mīlošais tēvs viņai no 5 gadu vecuma mācījis ģitārspēli. Kad dzimtenē tika atjaunota demokrātija, Huana atgriezās Buenosairesā un sāka muzicēt dažādās grupās. Taču liktenis bija sarūpējis Huanai pārsteigumu un drīz Huana kļuva par vienu no populārākajām komēdiju šova vadītājām Latīņamerikā. 1998. gadā viņa dodas meklēt laimi uz ASV un sāk no jauna spēlēt dažādos klubos un gatavot jaunu plati "Segundo", kas Argentīnā iznāk 2000. gadā, bet Lielbritānijā tikai 2003.

Intervijās (skat. video) Huana uzsver, ka dabā nekas neatkārtojas, neviena skaņa, putna dziesma, troksnis neskan identiski. Šādi novērojumi pamudinājuši arī pašu mākslinieci savā mūzikā izmantot nejaušības principu. Uz skatuves viņa muzicē viena, taču izmantojot mūsdienu tehnikas iespējas, dažādus sintezatorus, dīlejus u.c. palīgierīces, spēj "dzīvajā" radīt vesela ansambļa iespaidu. Līdzīgi kā nesen Rīgā to demonstrēja Buge Veseltofts un Džeimijs Lidels, arī Huana uzsāk skaņdarbu ar vienkāršu ģitāras motīvu, vai ritmu, ko dzīvajā uzreiz ieraksta un atskaņo. Šādi dziesma tiek būvēta - gluži kā kārtaina torte, viena kārta uz otras utt.

Piemēram "Un Beso Llega" iesākas ar ģitāras motīvu (tas tiek monotoni atkārtots), pievienojas Huanas balss un dažādi skaņu efekti. Seko marimbas skaņām līdzīgs ritms, pūšamie, Huanas balss ūjināšana tiek kārtota viena otrai virsū, seko bītbokss, līdz beigās māksliniece imitē kaķu ņaudēšanu, radot veselu kakafonisku kaķu kori.

Hipnotisks, apburošs ieraksts, kurš, manuprāt, vēl baudāmāks varētu būt tieši dzīvajos Huanas Molinas koncertos.

Izdošanas datums: 04.05.2006.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu