Gold Panda «Lucky Shiner» (11)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

BBC jauno talantu sarakstā (Sound Of 2010 Top 10), kas publicēts gada sākumā un kurā 165 galvenie Lielbritānijas mūzikas kritiķi prognozē konkrētā gada uzlecošās zvaigznes, atrodams arī elektroniskās mūzikas projekta «Gold Panda» vārds.

Gold Panda «Lucky Shiner»

(Ghostly International)

10/12

Tas, protams, ir tikai formāls iemesls, lai aplūkotu tuvāk šā projekta daiļradi. Īstenais iemesls ir gauži vienkāršs - septembrī izdotais «Gold Panda» albums «Lucky Shiner», TVNET Mūzikas prāt, ir viens no baudāmākajiem šā gada veikumiem elektroniskajā mūzikā.

Viss sākās 2009.gada vasarā, kad izdevniecības «Make Mine» apgādā izdots 7 collu vinilsingls «Quitters Raga» (skat. resursus), kas pāršalca blogosfēru ar īpatnēju elektronisko bītu, indiešu sītaras samplu un sagraizītu, dažādi modificētu indiešu tradicionālo dziedājumu. Protams, viss tā pa īstam sākās vēl agrāk - Eseksā (Chelmsford), Lielbritānijā, kur pusaudža gados Gold Panda jeb īstajā vārdā Dervins jūsmojis par Puff Daddy un remiksējis Maikla Džeksona «Thriller» dziesmas.

25 gadu vecumā viņa miksus «myspace» profilā pamanījuši izdevniecības «Wichita Records» cilvēki un piedāvājuši uztaisīt remiksu kādai no «Bloc Party» dziesmām. Tā viss esot arī sācies. Dervins turpinājis remiksēt (Little Boots, Telepathe, Simian Mobile Disco, HEALTH u.c.), līdz «Various» apgādā laists klajā viņa paša pirmais darbs «Miyamae».

Jautāts tagad par saviem remiksiem, Dervins izsaucas: «Man nepatīk neviens no tiem, varbūt izņemot Telepathe!»

"Akai MPC2000XL" sampleris
"Akai MPC2000XL" sampleris Foto: Publicitātes foto

«Lucky Shiner» ir projekta pirmā ilgspēlējošā plate, kurā iekļautas 11 kompozīcijas, kas atlasītas no 200. Diemžēl lieliskais «Quitters Raga» albumā nav iekļauts.

Gold Panda "Lucky Shiner"
Gold Panda "Lucky Shiner" Foto: Publicitātes foto

«Lucky Shiner» (veltījums vecmāmiņai) mūzikai ir fragmentārs raksturs, tā būvēta ar 10 gadus vecu «Akai MPC2000XL» sampleri, izmantojot dažādas citu mākslinieku radītas skaņas. Albumā plaši izmantoti arī dažādi tautas instrumenti (indiešu, ķīniešu, japāņu) un orientāli vokāli («India Lately», piemēram), kas iemiksēti viegli šņācošos fonos un bītos. Šie tautas mūzikas elementi arī ir albuma spēcīgākais akcents. Zināmas asociācijas rodas ar Hamburgas tehno mūzikas meistara Hendrika Vebera (Hendrik Weber) jeb projekta «Pantha Du Prince» albumu «Black Noise».

Aizraušanās ar japāņu kultūru skaidrojama ar to, ka Dervins divus gadus studējis Japānā tās vēsturi un kultūru.

Albums, kuru miksējis «Simian Mobile Disco» dalībnieks Džeimss Šovs (James Shaw), tapis kādā ēnainā angļu lauku īpašumā divu nedēļu laikā, kad Dervins Ziemassvētku brīvdienās esot palūgts pieskatīt radinieku suni.

«Es no rītiem izvedu Deiziju pastaigāties un tad atgriezos, lai komponētu, līdz viņa atkal man uzmācās, lai vedu viņu ārā,» atceras Dervins. «Es tikko kā radīto uzliku uz austiņām, gāju pastaigā un analizēju paveikto.»

Rekomendēju!

Izdošanas datums - 07.09.2010.

Komentāri (11)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu