Nicki Minaj «Pink Friday» (64)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

«I'm the Best» - šāds skaņdarbs ievada ilgi gaidīto hiphopa zvaigznes Nikijas Mināžas (Nicki Minaj) debijas albumu «Pink Friday».

Nicki Minaj «Pink Friday»

(Young Money Entertainment)

9/12

Patiesi, kopš Misijas Eliotes (Missy Elliot), šķiet, neviena sieviešu kārtas repere nav pakāpusies tik augstu kā šobrīd 26 gadus vecā Nikija Mināža (īstajā vārdā Onika Tanya Maraj).

Kopš 2009.gada, kad Nikija spilgti debitēja Yo Gotti un Guči Meina (Gucci Mane) video «5 Star Chick (Remix)», katra nākamā Nikijas parādīšanās viesmākslinieces statusā bijusi ļoti spilgta. Bieži vien tieši Nikijas savdabīgais rečitatīvs bija kādas konkrētas dziesmas galvenais āķis.

Nikija dzimusi Trinidadas un Tobago priekšpilsētā 1982. gada decembrī. Viņas asinīs plūst trinidadiešu un indiešu asinis. Būdama vēl maza meitene, Nikija kopā ar ģimeni pārcēlās uz dzīvi Amerikā, Kvīnsā. Diemžēl meitenes vecāki bieži strīdējušies (tēvs alkohola un narkotiku reibumā pat esot aizdedzinājis ģimenes māju), un tas stimulējis Nikiju meklēt patvērumu savā iedomu pasaulē. Tā tapuši vairāki šobrīd viņas mūzikā īstenoti alter ego personāži - «Harajuku Barbie», «Cookie» un pēdējais izgudrojums Romans Zolanskis (Roman Zolanski).

Pusaudžu gados Nikija studējusi teātri un mākslu, spēlējusi klarneti, taču aktrises karjerai tā arī nopietni nepievērsās. Arī ikdienišķa darba gaitās Nikijai pārāk labi neveicās - viņa bieži pameta iesākto.

Nicki Minaj "Pink Friday"
Nicki Minaj "Pink Friday" Foto: Publicitātes foto

2007. gadā Nikija sāk nopietnāk pievērsties mūzikai, līdz «The Come Up DVD» epizodēs (skat. resursus) viņu ievēro izdevniecības «Young Money Entertainment» zvaigzne Lil Veins (Lil Wayne). Viņa kļūst par pirmo «Young Money» sieviešu kārtas mākslinieci un popmūzikas topos 2009. gadā nonāk ar Young Money hitu «Bed Rock». Viņu pamana visi un turpina aicināt kā viesmākslinieci dažādos muzikālos projektos.

Pēdējos mēnešos Nikija sadarbojusies ar tādām zvaigznēm kā Riana (Rihanna), Ašers (Usher), Ludakriss (Ludacris), Meraija Kerija (Mariah Carey), Šons Kingstons (Sean Kingston), Trejs Songs (Trey Songz), Kristīna Agilera (Christina Aguilera), Dreiks (Drake), Lil Veins u.c.

«Par katru viesrečitatīvu esmu saņēmusi pieklājīgu honorāru, tādu, kas ir automašīnas vērtībā. Un es nedomāju «Hyundai» markas auto,»

kādā intervijā komentē Nikija Mināža.

Šonedēļ beidzot klajā nācis Nikijas ilgi gaidītais debijas albums «Pink Friday», kurā iekļautas 13 dziesmas. Daļa skaņdarbu ir viegli agresīvi hiphopa darbi, daļa - lirisks R&B, taču tos visus vieno savdabīgais, dažādu balsu un intonāciju Mināžas rečitatīvs un spilgts bārbijlelles, nedaudz robotisks vizuālais tēls. Jau rakstīju, ka Nikijas balss tembrs man nedaudz atgādina traģiski bojā gājušo meiteņu trio TLC zvaigzni Lizu Lopezu (Lisa Left Eye Lopes).

Albumu ievada afirmācijas un vēsturisku faktu uzskaitījums skaņdarbā «I'm the Best», kura neuzkrītošo bītu darinājis Kane Beatz. Tomēr plate pa īstam iesākas ar «Roman's Revenge», kurā Nikija sadziedas, nē - precīzāk sarepojas ar hiphopa smagsvaru Eminemu (Eminem). Abi mākslinieki dziesmā izmanto savus alter ego - Nikija pārtapusi par Romanu Zolanski, savukārt Eminems - par leģendāro Slimu Šeidiju (Slim Shady). Viens no albuma spēcīgākajiem skaņdarbiem!

Seko producenta Bangladesh jeb Šondrē Kroforda (Shondrae Crawford) «Did It On'em», kas tāpat kā viņa 2008. gada producētais Lil Veina «A Milli» ir klasisks «Young Money» izdevniecības skaņas estētikas paraugs. Diemžēl liriskais R&B «Right Thru Me», manuprāt, pamatīgi pabojā albuma kopainu:

«You See Right Through Me. How Do You Do That Shyt?»

- reti neromantiska rīme.

Protams, albumā atrodami arī vairāki precīzi izkalkulēti radiosingli. Viens no tādiem duets ar Rianu «Fly», otrs - kopdarbs ar grupas «The Black Eyed Peas» dalībnieku un producentu «Will.i.am» - «Check It Out», kurā tiek samplēts «The Buggles» 1979. gada hits «Video Killed the Radio Star».

Albumu patīkami atsvaidzina atsevišķi reti džangla (jungle) bīti («Save Me» un daļēji arī «Check It Out»), taču kopumā Nikijas spēks slēpjas viņas oriģinālajās rīmēs (ja pieveram acis uz rupjībām) un sagraizītajā, salūpotajā daudzakcentu balsī, kas izlaista caur simts apstrādes kastēm un efektu blokiem. Tiklīdz albums kļūst mierīgs un lirisks, tā tas zaudē savu jaudu.

Rūpīgi (izņemot vienu) atlasīti arī plates viesmākslinieki - Riana, Dreiks, Kanje Vests, «will.i.am» un dīvainā kārtā arī britu popzvaigznīte Nataša Bedingfīlda (Natasha Bedingfield).

Viena no gada spilgtākajām debijām populārajā mūzikā!

Izdošanas datums - 22.11.2010.

Komentāri (64)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu