Beck «Information» (11)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Amerikāņu mākslinieks Beks (Beck) acīmredzot piedzīvo kādu radošo spēku uzplaukumu - «Information» ir jau otrais studijas ieraksts pusotra gada laikā.

Beck "Information"

(Polydor)

9/12

Jaunais albums "Information" seko 2005. gada martā izdotajamBeks bija dzirdams kantrī/folkmūzikas dziesminieka ampluā. Savukārt 1999. gada "Midnite Vultures" ierakstā Beks bija iejuties teju vai fanka leģendas Kērtisa Meifīlda (Curtis Mayfield) ādā.

Tomēr uztraukumam nav pamata - arī šoreiz Beks ir izdomājis kaut ko jaunu un nebijušu, varbūt ne tik daudz no muzikālā, cik no formas viedokļa. Proti, jaunais albums veikalu plauktos nonāca ļoti oriģinālā formātā - CD + DVD + papīra buklets ar dažādām uzlīmēm, kuras pēc katra klausītāja ieskatiem var brīvi salīmēt uz diska vāciņa. Britu "Official Chart Company" pārstāvji šādu formātu uzskatīja par neatbilstošu standartiem un nodēvēja to par "negodīgu priekšrocību" citu albumu priekšā. Tā rezultātā diska pirkšanas rādītāji netika iekļauti nedēļas topa kopvērtējumā.

Foto: Publicitātes foto

Prestižais interneta portāls "Pitchforkmedia" jau pasmīkņājis par šādu lēmumu, galu galā, vai šādi aizliedzot albumam konkurēt tirgū, netiek veicināta nelegāla dziesmu lejupielāde internetā? Vai tad nav jāizdomā jauni veidi, kā likt pircējam doties uz mūzikas veikalu un iegādāties reālu disku? Jocīgi. Manuprāt, šāda uzlīmju padarīšana nav nekas "negodīgs", patiesībā ļoti "dziedējošs" pasākums ... kopā ar savu sešgadīgo dēlu atcerējos skolas gadus un ar lielu prieku līmēju Bekam uz sejas ūsas un brilles... Arī DVD nav nekas briesmīgs, galu galā DVD formāts sen vairs nav kas īpašs, turklāt tajā redzamie video ir paša Beka un viņa grupas "mājas apstākļos" (patiesībā turpat uz vietas ierakstu studijā) safilmētas dziesmu videoversijas (skat. video).

Diemžēl šajā video redzamā dziesma "This Girl" albumā nav iekļauta.

Jauno plati producējis Naidžels Godrihs (Nigel Godrich), kas pavisam nesen bija lasāms arī Toma Jorka soloalbuma bukleta titros. Godrihs savulaik jau producējis arī minēto Beka "Sea Change".

"Information" it kā turpina "Guero" atjauninātos hiphopa, fanka un elektroniskos eksperimentus, varbūt Beks neizmanto vairs tik agresīvus ģitāras tembrus kā "Guero" singlā "E-pro", vairāk pievēršas sintezatora iespējām. Aktuālā singla "Nausea" (skat. video) pamatā ir akustiskās ģitāras rifs, kas muzikāli sasaucas ar Beka Hansena 90. gadu sākuma daiļradi (domāju, ka daudzi atceras ģeniālo "Loser").

Mans plates favorīts ir skaņdarbs numur 3 - "Cellphones Dead" un tajā dzirdamais mazas meitenītes sempls: "One by one I"ll knock You Out!" Šausmīgi lipīgs... Kopumā gan jāsaka, ka "Information" nav ne labāks, ne arī sliktāks par "Guero". Kā jau rakstīju kādā no iepriekšējām Beka CD recenzijām, šķiet, Beks nemaz nav spējīgs ierakstīt sliktu albumu.

Interesanti, ka "Information" koncertos skatuves dziļumā darbojas Beka pavadošās grupas leļļu dublieri, kuru kustības tiek projicētas uz skatuves ekrāna. Varētu būt visnotaļ interesanti un jautri!

Izdošanas datums 02.10.2006.

Komentāri (11)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu