Daft Punk «OST - Tron: Legacy» (11)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Jau gada sākumā (skat. resursos) rakstīju, ka topošās Disneja kompānijas «Tron: Legacy» filmas skaņu celiņu uzticēts veidot franču elektroniskās mūzikas duetam «Daft Punk». Lūk, beidzot šonedēļ tas nonācis arī līdz klausītajiem. Pati filma uz ekrāniem no 17.decembra (Latvijā no 14. janvāra).

Daft Punk «OST - Tron: Legacy»

(Walt Disney Records)

8/12

Lieki piebilst, ka 1982.gada režisora Stīva Lisbergera (Steve Lisberger) zinātniskās fantastikas lentes «Tron» turpinājums «Tron: Legacy», ko režisējis jaunais Džozefs Kosinskis (Joseph Kosinski) - sākotnēji studējis arhitektūru, vēlāk dažādām filmām gatavojis specefektus - ir mans šā gada gaidītākais kino notikums. Protams, šo lenti ar nepacietību gaida visa pasaule, kaut kino industrijas eksperti prognozē filmai pieticīgus ienākumus pirmajās nedēļās.

Par ko filma un kādi aktieri tajā - skat. resursos.

Tikmēr šajā apskatā pievērsīšos mūzikai - filmas skaņu celiņam, kuru Tomā Bagelters (Thomas Bangalter) un Gajs Manuels (Guy-Manuel) jeb duets «Daft Punk» kīmiķo jau kopš 2009.gada marta.

Protams, ir divi ceļi, kā uzlūkot šo plati. Viens - analizēt to kā neatkarīgu skaņu ierakstu. Otrs - aplūkot to filmas kontekstā. Vēlams - kopā ar filmu. To gan tik drīz man vēl neizdosies izdarīt... Latvijā filma būs skatāma tikai janvārī.

Ja vērtējam atsevišķi tikai skaņu celiņu, tad daudzi «Daft Punk» elektronisko bītu cienītāji, visticamāk, varētu būt vīlušies,

proti, skaņu celiņš ir apcerīgs, atmosfērisks, izteikti kinematogrāfisks viegli draudošu stīgu, sintezatoru tēmu un pūšamo instrumentu mikslis, kurā tikai paretam ieskanas kaut kas no ierastā «Daft Punk». Loģiskas asociācijas veidojas ar pirmās «Tron» filmas Vendijas Karlosas (Wendy Carlos) mūziku, kā arī klasisko Vangelis skaņu celiņu filmai «Blade Runner».

Daft Punk "OST - Tron: Legacy"
Daft Punk "OST - Tron: Legacy" Foto: Publicitātes foto

Protams, filmas vizuālā estētika, kas nolasāma vairākos jau publiskotos «Tron: Legacy» reklāmas rullīšos, kā arī jaunajā Daft Punk video «Derezzed», tomēr rada zināmu objektīvu priekšstatu par skaņas un attēla mijiedarbību filmā. Un šādā skaņas un attēla kombinacijā «Daft Punk» mūzika un «Tron: Legacy» zili elektro tonētā 1980.gadu datorspēļu vizuālā estētika sader kā roka ar cimdu.

Pirmās albuma 11 kompozīcijas ir izteikti kinematogrāfiskas. Skaidri jūtama arī 85 mūziķu orķestra (ierakstīts «AIR Lyndhurst» Londonā) klātbūtne - stīgas, pūtēji, vārdu sakot, vesels simfoniskais orķestris, kuram aranžijas palīdzējis veidot teātra izrāžu komponists Džozefs Trapanīzs (Joseph Trapanese). Minimālisma garā ieturētās stīgu etīdes (atgādina nedaudz Filipa Glāsa filmu mūziku) tiek papildinātas ar viegliem, dekoratīviem «Daft Punk» elektroniskiem fona ritmiem un retiem dialogiem no pašas filmas.

Sākot ar 12. kompozīciju (kopā platē ir 22 skaņdarbi), jau atpazīstam ierasto «Daft Punk» skanējumu. Šobrīd kā singls izdotais «Derezzed» (skat. video) sasaucas ar dueta animētās mūzikas filmas «Interstella 5555: The 5tory of the 5ecret 5tar 5ystem» estētiku. Tomēr dejisku bītu šajā ierakstā ir maz, grupa konstanti atgriežas pie lēnā, apcerīgā, filmas virtuālo pasauli ilustrējošā plūduma.

Visticamāk, šim skaņu celiņam kā neatkarīgam mākslas darbam ilgs mūžs nav gaidāms, taču kopā ar filmu «Daft Punk» mūzika ir kļuvusi nemirstīga 21. gadsimta kino vēstures klasika.

Izdošanas datums 06.12.2010.

Komentāri (11)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu