Solange «Sol-Angel and the Hadley St. Dreams»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Kamēr gaidām jaunas plates no D'Angelo un Maxwell, aplūkosim dažus no šogad izdotajiem R&B/soul mūzikas ierakstiem.

Ja mans uzdevums ikdienā nebūtu klausīties dažādu žanru jaunākos mūzikas ierakstus, ja varētu savu mūzikas izvēli pakārtot gadalaikiem, garastāvoklim, noskaņai, radošajām kaprīzēm, noteikti vismaz vienu nedēļu (divas, trīs...) gadā veltītu (lasīt klausītos 24/7) tikai soulmūzikai. Protams, gandrīz nekas (ar retiem izņēmumiem) no šodien radītā nestāv blakus Otisam Redingam, Kērtisam Meifīldam, Donijam Hazevejam vai Mārvinam Geijam, taču, respektējot tradīcijas, arī 2008. gadā šajā mūzikā, kas transformējusies R&B, neosoula u.c. atzaros, var atrast šo to baudāmu. Taisnības labad jāsaka, ka parasti dziesmu vārdi mani šajā žanrā interesē vismazāk, pārsvarā tomēr dominē vienas un tās pašas klišejas, taču mūzika spēj būt aizraujoša (burtiskā un pārnestā nozīmē). Šoreiz gan ieskatīsimies trīs nosacīti pieredzējušu mākslinieku ierakstos, kuri veiksmīgi balansē starp nopietnu un izteikti komerciālu R&B. Kurš vairāk, kurš mazāk, lai paliek jūsu ziņā...

Solange "Sol-Angel and the Hadley St. Dreams"

(Geffen)

9/12

Vienu no šā gada baudāmākajiem soulmūzikas un popmūzikas ierakstiem izdevusi 22 gadus vecā Solanža Noulsa (Solange Knowles). Jā, Bejonsē jaunākā māsa.

Jaunās dziedātājas un dziesmu autores otrais studijas albums "Sol-Angel and the Hadley St. Dreams" seko 2003. gada debijai "Solo Star" un atver pavisam jaunu lappusi Solanžas daiļradē. Proti, ja ar pirmo plati Solanža mēģināja (cik daudz viņa pati, cik daudz blakus esošie producenti un padomdevēji) atkārtot māsas Bejonsē panākumus nesošo R&B formulu, tad šoreiz Solanža izvēlējusies iet pati savu ceļu. Kā apgalvo pati dziedātāja, viņas jauno albumu iedvesmojusi 1960., 70. gadu soulmūzikas izdevniecības "Motown" skaņu pasaule, tādas dziedošo dāmu apvienības kā The Supremes un The Marvelettes. Tam visam Solanža pievienojusi savus Eiropas ceļojumu iespaidus, to skaitā elektroniskās mūzikas "Boards of Canada", Zero 7 un Justice estētiku un radījusi teicamu plati.

Protams, "Boards of Canada" vai Justice elementi albumā ir jūtami minimāli, "Boards of Canada" ambientās elektronikas ietekme saklausāma kopdarbā ar soulmeni Bilālu (Bilal) "Cosmic Journey", arī "This Bird" pavadījums ir netipisks R&B un soul un drīzāk iederētos, piemēram, kādā Bjorkas albumā. Starp citu, tieši šajā skaņdarbā semplēts "Boards of Canada" skaņdarba "Slow This Bird Down" (no 2005. gada "The Campfire Headphase") fragments. Tomēr kopumā plate ekspluatē soulmūzikas zelta fondu ... kaut ko līdzīgu, īpaši liriskajās dziesmās, rada arī Alīša Kīza.

«Sol-Angel and the Hadley St. Dreams»
«Sol-Angel and the Hadley St. Dreams» Foto: Publicitātes foto

Darbs ar jaunajām dziesmām sācies 2005. gadā, uzreiz pēc tam, kad Solanža laidusi pasaulē pirmo bērniņu - dēlu Danielu. Tiesa, pēc nosacītās debijas plates neveiksmes Solanžai bija grūti pārliecināt kādu no top producentiem, lai turpinātu ierakstīt mūziku. Acīmredzot arī māsas ietekme nav bijusi pietiekami liela, tādēļ Solanža soli pa solim pati dibinājusi jaunus kontaktus, pavadījusi daudz laika dažādās ballītēs, lai nejauši uzdurtos kādam no producentiem un neformālā gaisotnē pierunātu tos uz sadarbību. Rezultātā jaunajā albumā roku pielicis gan Cee-Lo, gan Marks Ronsons (Mark Ronson), gan leģendārais "Motown" producents Lamonts Dozjē (Lamont Dozier).

Rezultātā ierakstītais "Sol-Angel and the Hadley St. Dreams" ir nopietns pieteikums mūzikā, un vecākajai māsai Bejonsē būs pamatīgi jāpiepūlas, lai mūs pārliecinātu, ka tieši viņa ir tā talantīgākā no Noulsām. Pirmais singls "I Decided, Part 1" (skat. video) semplē klasisko Dianas Rossas un The Supremes "Where Did Our Love Go" un precīzi ieskicē Solanžas jaunu muzikālo virzienu. Arī "Ode to Marvin" ir dziedātājas mīlestības apliecinājums 70. gadu soulmūzikai, skaņdarbs semplē leģendāro Mārvina Geija (Marvin Gaye) "What"s Going On". Taču mans plates favorīts, kas arī mani pamudināja rakstīt šīs rindas, ir melodiskais un "grūvīgais" "T.O.N.Y.".

Izdošanas datums - 18.08.2008.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu