Alanis Morissette "So-Called Chaos" (1)

Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nu jau 30 gadus vecā Kanādas superzvaigzne Alanisa Morisete atgriežas ar jaunu studijas veikumu "So-Called Chaos", kas apzīmē brīvības termina stereotipu, proti – ja visi iegūtu tādu brīvības pakāpi, kādu vēlētos, tad pasaulē valdītu absolūts haoss. Alanisa tā acīmredzot nedomā...

Alanis Morissette "So-Called Chaos" (Maverick) 7/12

Nezinu, cik aktuāla patiesībā māksliniecei ir brīvības tēma, katrā ziņā kā izpildītāja un dziesminiece viņa ir vairāk nekā brīva savā mūziķu, repertuāra utt. izvēlē, tas, protams, tā nav bijis vienmēr.

Jau 10 gadu vecumā jaunā Alanisa sāk filmēties kādā seriālā, par nopelnīto naudiņu ieraksta pirmo popdziesmu un ar debijas albumu, kas ieturēts 90. gadu sākuma popmūzikas rāmjos, savā dzimtajā Kanādā pārdod vairāk kā 100 tūkstošus albuma kopiju. Seko dumpinieciskais pusaudžu laiks, un māksliniece mainās arī muzikāli, tolaik valdošās grunge invāzijas ietekmē, sāk darbu pie Jagged Little Pill” - plates, kas atnesa dziedātājai pasaules slavu, vairākas „Grammy” balvas, kā arī pieklājīgu naudas žūksni...

Pēc komerciāli ne tik veiksmīgiem ierakstiem 90. gadu beigās Alanisa turpina savus garīgos meklējumus (pirms tam māksliniece dzīvojusi Indijā) un arī šajā platē iekļauj orientālas noskaņas. Kamēr dziesminiece gremdējās apcerīgās globāla rakstura problēmās, mūzikas bizness ir gājis savu gaitu un veiksmīgi aizpildījis šo Alanisas 90. gadu vidū ieņemto mūzikas nišu ar jauniem vārdiem – jāmin kaut vai Alanisas jaunā tautiete Avril Lavigne.

"So-Called Chaos" sākas, manuprāt, ar vienu no labākajiem plates skaņdarbiem „Eight Easy Steps”, kurā valda agrīnais dumpīgais gars un veiksmīgi, neuzbāzīgi izmantotās austrumu perkusijas. Arī turpinājums ar „Out Is Through” ir kaut kas no „Ironic” sērijas un liek domāt, ka Morisete ir atgriezusies, taču plates gaitā top skaidrs, ka mūs sagaida liriskas un apcerīgas poproka melodijas (Alanisa ir nopietni iemīlējusies), starp kurām aktuālais singls „Everything” patīkami izceļas. Protams, var kritizēt mākslinieces videoklipu estētiku, kā arī albuma neveiksmīgo noformējumu, taču jāatzīmē, ka Alanisa Morisete ir kļuvusi par vienu no mūsdienu tā dēvētās pieaugušo popmūzikas stabilāko vārdu.

Kompaktdiska pielikumos var iepazīties ar Alanisas pārdomām īsfilmā „Making Of So-Called Chaos”, kā arī aplūkot dažu skaņdarbu studijas sesiju videoierakstu.

Izdošanas datums 18.05.2004.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu