Hot Chip «Made In The Dark» (11)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto
References: API SITE

Britu elektrodīvaiņi un TVNET 2006. gada labākā albuma («The Warning») titula ieguvēji «Hot Chip» atgriežas ar «tumsā radītu» plati.

Hot Chip «Made In The Dark»

(Astralwerks)

9/12

Lieki bilst, ka pēc fantastiskā «Hot Chip» - Touch Too Much ar lielu nepacietību gaidīju londoniešu jaunos muzikālos eksperimentus. Un eksperimentu ziņā vīru pēc skaita trešais albums «Made In The Dark» ir tiešām daudzveidīgs. Atšķirībā no «The Warning» šeit klausītājs netiek lutināts ar lipīgiem elektropopa hitsingliem kā «Over And Over», «Boy from School» vai «Colours» - vienīgais izņēmums varbūt ir visu šo minēto singlu kvintesence «Ready for the Floor», kas vienkārši «norauj jumtu», tautas valodā izsakoties.

Grūti pateikt, vai tas, ka jaunajā platē «Hot Chip» izteikti lipīgas un līdzi dziedamas melodijas ietērpj visai ekstrēmos aranžējumos, cenšoties neiekļauties hita formulas rāmjos, ir apzināti vai neapzināti. Patiesībā jau kopš debijas plates «Coming on Strong» grupa skaidri definēja savu attieksmi, ar otro plati varbūt puiši paspēra vienu solīti tuvāk tradīcijām, taču ar «Made In The Dark» ir atgriezušies pie sava primārā uzdevuma - radīt katru dziesmu nedaudz atšķirīgāku no iepriekšējām. Varbūt arī tādēļ platē nav otra «Over And Over» vai «Boy from School».

Ja pirmajā mirklī rodas iespaids, ka «Made In The Dark» tāds skaņu un frāžu jūklis vien ir, tad ar katru jaunu klausīšanās reizi iemirdzas arvien jaunas un jaunas muzikālas pērlītes.

Interesanti, ka trīs skaņdarbi - ievadošais «Out At The Pictures», «Hold On» un «One Pure Thought» tikuši ierakstīti dzīvajā (studijas apstākļos), tos palīdzējis apskaņot puišu koncertu skaņu inženieris. Arī paši mūziķi atzīst, ka šie trīs skaņdarbi pēc sava skanējuma mazliet atšķiras no pārējiem, kas tapuši iekonservētos studijas apstākļos. «Shake A Fist», kas jau izdots 2007. gada oktobrī ierobežotā vinila formātā, samplē amerikāņu mūziķa/producenta Toda Rundgrēna (Todd Rundgren) balsi.

Kādā intervijā «Hot Chip» līderis Aleksis Teilors (Alexis Taylor) atzinis, ka šoreiz daudzi jaunie motīvi tapuši, balstoties uz dzīvo koncertu pieredzes, proti, vienmēr piedomāts, kā viens vai otrs skaņdarbs varētu izklausīties koncertos. Tam spilgts piemērs ir dinamisku perkusiju pavadītais «Bendable Poseable», kura vidusdaļas atkāpe ir gluži kā britu «garage» mūzikas paraugs. Sekojošais «We re Looking For A Lot Of Love» ir savdabīga «Hot Chip» R&B dziesma. Jau iepriekšējā platē grupa savās dziesmās iestrādāja šo to no R&B un hiphopa estētikas. Nav brīnums, ka viens no Teilora sapņiem ir, lai kādu no viņa dziesmām remiksētu Timbalands (Timbaland), tiesa, viņš jokojoties piebilst, ka, visticamāk, Timbalands viņa balss vietā ieliktu Džastina Timberleika vokālu, taču viņam nebūtu iebildumu.

«Touch Too Much» iesākas ar epohālu sintezatora fonu, ko papildina afrikānisks ritms, iespējams, tieši šis ir viens no tiem skaņdarbiem, kurā iestrādātas Pola Saimona «Graceland» ietekmes, par kurām kādā senākā intervijā runāja otrs grupas līderis Džo Godārs (Joe Goddard). Viens no maniem favorītskaņdarbiem (audio)!

Titulskaņdarbs «Made In The Dark» izrādās liriska, klavieru pavadījumā izpildīta soula balāde, kurā Teilors dzied par to, ka visas svarīgākās lietas cilvēku dzīvē notiek tumsā...

«We were made in the dark We were made in the dark»

Seko divi no dzīvajiem skaņdarbiem «One Pure Thought», kura pamatā roķīgs ģitāras rifs un savdabīgs regetona bīts, kā arī «Hold On», kas dzīvajā versijā baudāms plates limitētā izdevuma DVD pielikumā. DVD iekļauti fragmenti no 2007. gada Glastonberijas festivāla un «MELT!» festivāla. Jāatzīst, ka par video oriģinalitāti grupa nav īsti padomājusi un DVD ir visai vājš albuma papildinājums.

Arī "Wrestlers" ir jocīgs R&B, kurā Godārs rečitē Timbalanda manierē. "Don"t Dance" ir vēl viens Godāra baritona iedziedāts eksperiments ar Teilora vairākkārt atkārtoto «Don»t Dance, Don't Dance». Kopumā viens no neizteiksmīgākajiem skaņdarbiem platē. Albumu noslēdz vēl divas klavieru balādes «Whistle For Will» un «In The Privacy Of Our Love», no kurām viena, manuprāt, tomēr ir lieka. Balādes nav gluži «Hot Chip» stiprākais ierocis.

Izdošanas datums - 04.02.2008.


Komentāri (11)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu