!!! (chk chk chk) «Myth Takes» (14)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Diskopanka ierakstu vilciens lēnām aiziet, taču izskatās, ka tā pēdējos vagonos būs sasēdušies vieni no interesantākajiem pasažieriem.

!!! «Myth Takes»

(Warp)

11/12

Sakramento kolektīvs «!!!» jeb «chk chk chk» ir viens no pirmajiem šā muzikālā virziena lielajiem vārdiem, puišu 2000. gada debijas albums «!!!» uz tolaik valdošā «strouku un straipu» fona bija kas nebijis un nedzirdēts. Tikai ar 2003. gada singlu «Me and Giuliani (Down By the Schoolyard)», kas kļuva par vienu no 2003. gada indī deju mūzikas lielākajiem grāvējiem asprātīgā teksta un deviņu minūšu garā nerimstošā bīta dēļ, puiši iemantoja kulta grupas statusu. 2004. gadā diskopanka krējumu nosmēla nedaudz pieradinātākie Ņujorkas skatuves rokeri «The Rapture», taču atšķirībā no viņiem «!!!» nav centušies ar savu jauno albumu iekļauties noteiktos radio vai TV formāta rāmjos.

Jaunais «Myth Takes» būtībā ir satriecošs meistardarbs, tiesa, «!!!» 2004. gada šedevrs , visticamāk, mūzikas vēstures grāmatās ieies kā grupas spilgtākais darbs, tomēr priecē fakts, ka «!!!» ar «Myth Takes» spēruši soli uz priekšu. Ja šāds albums parādītos mazliet ātrāk, iespējams, ka globāla diskopanka revolūcija mūzikā būtu neizbēgama.

!!! "Myth Takes"
!!! "Myth Takes" Foto: Publicitātes foto

Atšķirībā no rokorientētiem diskopanka ansambļiem «!!!» savā mūzikā sintezē fanka, soula, transa, krautroka elementus, būtībā radot sirreālu deju mūziku. Nika Ofera (Nic Offer) hipnotiskais, pusčukstus dziedātais vokāls brīžiem liek nostalģiski atskatīties uz Mančestras 80. gadu beigu reiva revolūciju ar Šonu Raideru («Happy Mondays») un Ianu Braunu («The Stone Roses») priekšplānā. Starp citu, Ofers savulaik bija izveidojis vēl kādu ietekmīgu instrumentālu elektronisku projektu «Out Hud», kura ieraksti zināmā mērā ievadīja «!!!» nākotnes elektronisko skanējumu.

«Myth Takes» ievadošais titulskaņdarbs ir elegants krautroks «Neu!» garā ar pulsējošu ritmu un basu, kaut ko līdzīgu pagājušogad izdeva Braitonas trio «Fujiya & Miyagi». «All My Heroes Are Weirdos» jau ir kaut kas no iepriekšējās plates koncepcijas - agresīvs bīts un vokāls mijas ar epizodiskām atkāpēm, kas uzkāpina attiecīgo motīvu un paceļ to jaunā līmenī. «Must Be The Moon» ir fantastisks disko ar prātā paliekošu basa gājienu un Ofera skaitāmpantiņu hiphopa garā: «One drink, two drinks, three drinks, four!». «A New Name» iesākas ar ģitāras flaželetiem, kas pāraug nedaudz liriskā diskofanka bītā. Seko aktuālais singls (skat. video) «Heart Of Hearts», kas ir perfekta «!!!» stila esence, sievietes sulīgais vokāls skaņdarba vidū liek labsajūtā viegli notrīsēt... Uz plates beigām Ofers varbūt mazliet pārcenšas ar pārlieku lielu melodiskumu (īsti nepiestāv, manuprāt), taču kopumā plate ir liela veiksme! Viens no gada albumiem!

Izdošanas datums - 06.03.2007.

Komentāri (14)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu