The Smith Westerns "Dye it Blonde" (14)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Klāt jauns gads un jauni muzikāli atklājumi. 2011. gada ierakstu apskatu sēriju sākam ar padsmitniekiem no Čikāgas, kas nolēmuši reanimēt 1970. gadu glemroku.

The Smith Westerns "Dye it Blonde"

(Fat Possum)

9/12

Pirmo ievērību grupa guva pirms diviem gadiem, kad "vinila fetištistu" mūzikas izdevniecībā "HoZac Records" tika izdots grupas debijas albums, kas bija trokšņains, tehniski negluds glemgrandža (glemroks + grandžs) paraugs. Puišus pamanīja mūzikas blogi (protams, arī "Pitchforkmedia", kas ir tieši Čikāgā bāzēta mūzikas kritikas interneta lapa), un drīz "The Smith Westerns" padsmitnieki (grupas vidējais vecums tolaik 18 gadi) kļuva par Sanfrancisko "meiteņu" - grupas "Girls" iesildītājiem.

Grupā muzicē brāļi Kalens (Cullen Omori) un Kamerons Omori, kā arī Makss Kalačeks (Max Kakacek) un bundzinieks Kolbijs Hjuits (Colby Hewitt). Tieši visjaunākais no viņiem - basģitārists Kamerons pēc grupas debijas albuma uzstādīja mērķi - "iemācīties nebūt tik sūdīgiem" ("learning not to suck").

Šo mērķi pēdējo divu gadu laikā puišiem izdevies sasniegt - grupas otrais albums "Dye it Blonde", kas jau šobrīd daudz kur tīmeklī ir klausāms bez maksas (skat. resursus) un oficiāli nāks klajā 18. janvārī, gan skaņas, gan satura kvalitātes ziņā ir gigantisks lēciens uz augšu.

Raksta ievadā minēju 1970. gadu glemroka ietekmes.

Jā, paši puiši atzīst, ka ir lieli Deivida Bovija (David Bowie), Marka Bolana (Marc Bolan) un "T. Rex" fani,

taču vizuāli (ar to domāju dažādas glemrokam raksturīgas ārišķības) šīs ietekmes nav tik jūtamas. Arī muzikāli šis nav tikai glemroka "templeits" - šis tas no "Bītliem", šis tas no 1990. gadu britpopa, 1970. gadu psihedēlijas (līdzības ar jauno MGMT), arī grandžmūzikas (ne velti uz grupas debijas albuma vāka redzama sagraizīta/pārveidota Nirvana "Nevermind" fotogrāfija). Arī vizuāli nedaudz aziātiskā grupas solista Kalena Omori dziedājums ir vairāk raksturīgs indie.

"Dye it Blonde"
"Dye it Blonde" Foto: Publicitātes foto

Vietām gan šī glemroka ēras estētika ir spilgti izteikta. Piemērs ir albuma ceturtais skaņdarbs ar nedaudz naivo, bet vienlaikus "stadionu mūzikai" raksturīgo nosaukumu "All Die Young", kas ļoti atgādina klasisko 1972. gada Deivida Bovija sacerēto un "Mott the Hoople" izpildīto glembalādi "All The Young Dudes" (skat. resursos).

Savukārt viens no singliem "Weekend" (skat. video) varētu droši būt kāds 1990. gadu "Ocean Colour Scene" hits ar 1970. gadu rokmūzikai raksturīgo ģitāras solo.

Ja 19 gadu vecumā iespējams ierakstīt šādu lielisku plati, tad no "Smith Westerns" nākotnē varēs gaidīt ļoti lielas lietas!

Izdošanas datums - 18.01.2011.

Komentāri (14)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu