CD apskats: Hipsteru Reps (10)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
References: API SITE

Mūzikas apskatniekiem ļoti patīk kategorizēt mūziku, dalīt to pa plauktiņiem, jo galu galā tā taču ir vieglāk šajā bezgalīgajā mūzikas masā orientēties. Lūk, viens no pēdējo gadu skaļākajiem jaunajiem virzieniem hiphopa mūzikā - hipster rap.

Sākšu ar pašu terminu "hipster". Par hipsteriem 1940. gados sākotnēji dēvēti afroamerikāņu subkultūras pārstāvji, modernā džeza mūziķi un džeza cienītāji, kuri interesējās par nekomerciālo kultūru, izvēlējās īpašus apģērbus, lietoja īpašu slengu, apreibinošas vielas. Viņi paši uzskatīja, ka viņi ir "hip" – zinoši, stilīgi (no slenga "hop", kas apzīmē opiju). Vēlāk hipsteri varēja būt arī baltie, kas bija saistīti ar 1950./60. gadu sākuma bohēmisko vidi ASV - bītņiki, vēlāk arī hipiji un panki. Būtībā šis jēdziens ir plaši interpretējams, par hipsteriem var dēvēt visus "nemeinstrīma" kultūras pārstāvjus.

1990. gadu beigās radās jauna hipsteru paaudze, jaunieši bohēmisti, kuri klausījās nekomerciālu mūziku, lasīja "Vice" un "Clash" žurnālus, smēķēja eiropiešu cigaretes, bieži bija veģetārieši u.tml. Šādi hipsteri pēdējos gados parādījušies arī hiphopa mūzikā. Tie ir mākslinieki, kuri platbikšu repa pārstāvju atribūtiku - ķēdes, dažādus blingus, zelta zobus, lēcas, ieročus, muskuļus nomainījuši uz šaurām džinsām, krāsainiem T-krekliem un lielām saulesbrillēm, būtībā atsaucoties uz 1980. gadu hiphopa subkultūru.

Vieni no pirmajiem, kas aizsāka šo hipsteru repa kustību (vēl to tā, protams, nedēvējot) un nostājās opozīcijā valdošajam gangsteru repam, varētu būt OutKast (īpaši Andre 3000), vēlāk arī Kanje Vests, Lupe Fiasko un Farels Viljamss zināmā mērā turpināja arvien vairāk smelties iedvesmu 1980. gadu hiphopa pirmsākumos.

Šobrīd par "hipster rap" īstenajiem karognesējiem kļuvusi jauna hiphopa apvienība no Čikāgas The Cool Kids, kura pārsteigusi ar lielisku EP "The Bake Sale". Šajā hipsteru kategorijā varētu ietilpināt arī tādus vārdus kā Jay Electronica, Kid Cudi, Vālī (Wale), The Knux, Mickey Factz, The Kidz In The Hall un Izza Kizza.

The Cool Kids

The Cool Kids "The Bake Sale EP" (Chocolate Industries) 10/12

The Cool Kids šogad izdevuši vienu no labākajiem hiphopa mūzikas ierakstiem - "The Bake Sale EP".

Uzziņai: The Cool Kids ir divi jaunekļi no Čikāgas - Antuans Rīds (Antoine "Mikey Rocks" Reed) un Evans Ingersols (Evan "Chuck Inglish" Ingersoll). Jaunākais no viņiem - Maikijs Roks - dzimis 1988. gadā.

The Cool Kids

The Cool Kids stāsts iesākās interneta sociālās komunikācijas vietnē "MySpace" 2005. gadā, kur Maikijs uzdūries Čaka Ingliša hiphopa bītiem, un pēc dažām dienām jau abi satikās kādā no Čikāgas mēģinājumu telpām. Abus puišus vienoja aizraušanās ar tā dēvēto zelta ēras hiphopu - Eric B. & Rakim, De La Soul u.c. Sekoja pirmie ieraksti, pirmie demo, līdz The Cool Kids savu palīdzību piedāvāja DJ Diplo un DJ A-Trak, tiesa, puiši turpināja publicēt savus ierakstus "Myspace" lapā. Tikai pēc 2007. gada uzstāšanās prestižajā "Pitchfork Music" festivālā The Cool Kids parakstīja līgumu ar neatkarīgo mūzikas izdevniecību "Chocolate Industries".

Seko kopīga tūre ar M.I.A., sadarbība ar Lil Veinu (Lil Wayne), dziesmas "88" iekļaušana populārajā datorspēlē "NBA Live 08", seriālā "Entourage" u.c.

Šeit minētais EP izdots 10. jūnijā, pilnā plate "When Fish Ride Bicycles" pagaidām vēl gaida savu izdošanas datumu.

Būtībā duets pagaidām sevi pieteicis ar diviem ļoti spēcīgiem skaņdarbiem "Black Mags", kas ir oda BMX (skat. audio), un EP ievadošo "What Up Man", kura pamatā visas dziesmas garumā pulsē balss sampls "tick tick clap, tick tickticktick clap" . Izdots arī jauns singls "Delivery Man" (skat. video)

Izdošanas datums - 10.06.2008.

Kidz in the Hall

Pie "hipsteru repa" mēdz pieskaitīt arī alternatīvā hiphopa duetu Kidz in the Hall. Tā sastāvā divi jaunekļi Džabari Evanss (Jabari Evans (Naledge)) un Maikls Agilārs (Michael Aguilar (Double-O)), kas satikušies Pesilvānijas Universitātes talantu konkursā. Pirmais dueta albums "School Was My Hustle" 2006. gadā izdots mūzikas izdevniecības "Rawkus Records" apgādā. Double O producētie bīti sasaucas ar agrīno 1990. gadu Rock & C.L. Smooth, Gang Starr vai Souls of Mischief estētiku, savukārt Naledge raksta īsos stāstus un dzejoļus jau kopš 13 gadu vecuma. Šogad aprīlī puiši laida klajā lielisku otro studijas plati "In the Crowd" ("Duck Down").

Kidz in the Hall

The Knux

The Knux ir divi brāļi Krispijs Krīms (Krispy Kream) un Rā Almilio (Rah Al Millio) no Ņūorleānas, abi vienlaicīgi ir gan mūziķi, gan reperi. Pirmais lielais izrāviens brāļiem notiek 2007. gadā, kad tie kļūst par iesildītājiem pašam Komonam (Common) viņa "Finding Forever" tūrē. Pirmais oficiālais singls "Interscope" apgādā ir "Cappuccino", debijas albums "Remind You in 3 Days" izdots 14. oktobrī.

<b>The Knux</b>

Kid Cudi

Kid Cudi (īstajā vārdā Scott Mescudi) ir Bruklinā dzīvojošs hiphopa mākslinieks no Klīvlendas, viņa debijas singls "Day ''n'' Nite" (no "Day ''n'' Nite EP") ir viens no gada labākajiem hiphopa skaņdarbiem. Mūzikas žurnāls "The Rolling Stone" pasludināja Kid Cudi par vienu no 2008. gada pieciem labākajiem neatkarīgajiem hiphopa izpildītājiem.

<b>Kid Cudi</b>

Jay Electronica

Vēl viens hiphopa mākslinieks, kas savus ierakstus pārsvarā popularizē ar interneta starpniecību, īstajā vārdā Dže''ri Allahs (Je''Ri Allah). 2000. gadā sācis sevi dēvēt par Jay Electronica, iekļuvis producenta J Dilla draugu lokā, izdevis vairākas mikskasetes (mixtape). Par viņu atzinīgus vārdus presē teikuši gan Erika Badū (Erykah Badu), Just Blaze, gan Nas, Badū pat esot parakstījusi ar Jay Electronica savas jaunās izdevniecības "Control FreaQ Records" līgumu.

<b>Jay Electronica</b>

Izza Kizza

Izza Kizza, īstajā vārdā Terijs Deiviss (Terry Davis), ir viens no superproducenta Timbalanda mūzikas izdevniecības "Mosley Music Group" jaunajiem vārdiem. Savu skatuves vārdu aizguvis no Malkolma Maklarena (Malcolm McLaren) 1981. gada fankmūzikas skaņdarba "Double Dutch Bus".

<b>Izza Kizza</b>

Mickey Factz

Reperis Mikejs Fektzs (Mickey Factz) savu karjeru sācis tikai pirms diviem gadiem, taču šo gadu laikā iespējis daudz sasniegt. 23 gadus vecais Bronksas MC pirmās mikskasetes izdevis 2006. gadā, pirmā no tām "In Search of the N.E.R.D.", kur reperis rečitē pa virsu Farelam un kompānijai. Seko vēl daži ieraksti, drīz Mikejs nodibina pats savu apģērbu līniju un aktīvi strādā ar jaunām dziesmām. Drīzumā gaidāms repera debijas albums.

<b>Mickey Factz</b>
Komentāri (10)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu