Cat Power «The Greatest»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šena Maršala (Chan Marshall), kas plašāk pazīstama kā «Cat Power», šonedēļ laidusi klajā jaunu plati «The Greatest».

Cat Power «The Greatest»

(Matador)

9/12

Šena mūzikas lauciņā darbojas jau kopš 90. gadu vidus un kļuvusi par vienu no populārākajām sava žanra dziesminiecēm. Mana pirmā saskarsme ar «Cat Power» notika 90. gadu beigās, kad kabeļtelevīzijas kanālā «Viva Zwei» kādā no raidījumiem (iespējams, «Wah wah») tika rādīts skaņdarbs no 1998. gada albuma «Moon Pix». Videoklipā Šena ar grupu eleganti imitēja Madonnas 1980. gadu deju kustības un ar savu minimālistisko mūziku mani pamatīgi saintriģēja.

2000. gadā seko jaunklātu versiju plate «The Covers Record», kas man subjektīvi ir grupas mīļākais ieraksts. Albumā iekļauta Boba Dilana, «The Rolling Stones», Lū Rīda u.c. komponistu mūzika.

Foto: Publicitātes foto

Tikai 2003. gadā, pēc piecu gadu pauzes, Šena laiž klajā jaunu pašas sarakstītu dziesmu albumu, kurš «Bilboard Heatseekers» topā ierindojās uzreiz pirmajā vietā: tika pārdotas vairāk nekā 100 000 ierakstu kopiju. «You Are Free» bija muzikāli līdzīgs «Covers Record» - viegls klavieru vai ģitāras pavadījums ar nedaudz tradicionālām kantri vijoles un mutes harmoniku dekorācijām.

2004. gadā Šena laidusi klajā dokumentālo filmu «Speaking for Trees: A Film by Mark Borthwick», šogad mākslinieces fani ir sagaidījuši jaunu studijas darbu.

Lai ierakstītu «The Greatest» (tā nav «Greatest Hits» izlase), dziesminiece devusies uz soulmūzikas meku Memfisu, kur uzmeklējusi bijušo soula leģendas Ela Grīna (Al Green) ģitāristu Mabon «Teenie» Hodges. Minētais ģitārists iespēlējis visas partijas jaunajā «Cat Power» platē, radot savdabīgu soula, kantri un blūza sajūtu. Pieaicinot vēl citus Memfisas mūziķus, Šena atdzīvinājusi savas bērnības mūzikas pasauli un radījusi skaistu, intīmu dziesmu albumu.

Tie «Cat Power» cienītāji, kas jūsmojuši par Šenas 90. gadu «nekārtīgo» roka estētiku, visticamāk, par jauno «The Greatest» būs nedaudz vīlušies. Jaunajā platē nav atrodama neviena greiza ģitāras skaņa vai klibojošs ritms, kas bija raksturīgi grupas agrīnajiem ierakstiem. Tā vietā šeit dominē liriskas klavieres, piezemēti slotiņu ritmi, kantri vijoles, pedal steel, soulmūzikas pūtēju grupa un romantiski apcerīga noskaņa.

«The Greatest» ir viens no tiem ierakstiem, kas fonā var skanēt pa apli neskaitāmas reizes, saglabājot noskaņu un netraucējot paralēli darīt citas svarīgas lietas. Skaisti!

Izdošanas datums 24.01.2006.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu