Postroka/eksperimentālās mūzikas ieraksti (17)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: thesenewpuritans.com

Postroks kā mūzikas virziens radies 1990. gadu sākumā kā opozīcija pret pastāvošo tradicionālo rokmūziku, jeb precīzāk pret tā dēvēto masu "alternatīvo" roku.

Šo virzienu vienoja ideja, ka rokmūzika sen zaudējusi savu sākotnēji dumpiniecisko garu un nespēj atbrīvoties no tukšām izlietotām formulām un plakātiskiem saukļiem. Pēdējos gados arī Latvijā postroka fenomens mūzikas klausītājiem vairs nav svešs, taču mūsdienu kontekstā šo virzienu jau var aplūkot kā zināmu mūzikas artefaktu. Protams, aktīvi muzicē neskaitāmi postroka mākslinieki, taču jau vairākus gadus žanrs nespēj piedāvāt neko novatorisku. Iespējams, šis uzdevums vairs nav prioritārs, to apliecina šajā apskatā pieminētie šā gada, manuprāt, interesantākie postroka ieraksti.

Tortoise "It’s All Around You"

(Thrill Jockey)

10/12

Pārmest šai Čikāgas apvienībai to, ka tā ir pārstājusi eksperimentēt un, izmantojot grupas mūziķu arsenālā esošās zināšanas un radošo potenciālu, ir laidusi klajā gluži vai formālu ierakstu, būtu pārlieku skarbi. Turklāt, ja grupas jaunākā plate "It’s All Around You" patiesībā ir vienkārši lielisks “Tortoise” postroka paraugdemonstrējums.

Tortoise "It’s All Around You"
Tortoise "It’s All Around You" Foto: Publicitātes foto

Kopumā šis ieraksts, manuprāt, nav spēcīgāks par "Millions Now ...", lielā mērā mūziķi mēģinājuši atgriezties pie sava agrīnā skanējuma, kas izdevies veiksmīgi, taču jāpatur prātā, ka šis vairs nav Tortoise pirmais ieraksts. Tāpēc vērtējums – labi.

Izdošanas datums 05.04.2004.

Thee Silver Mountain Reveries "The Pretty Little Lightning Paw EP"

(Constellation)

6/12

Thee Silver Mountain Reveries "The Pretty Little Lightning Paw EP"
Thee Silver Mountain Reveries "The Pretty Little Lightning Paw EP" Foto: Publicitātes foto

Izdošanas datums 17.05.2004.

Ativin "Night Mute"

(Secretly Canadian)

7/12

Ativin "Night Mute"
Ativin "Night Mute" Foto: Publicitātes foto

Izdošanas datums 16.03.2004.

Bark Psychosis "Codename Dustsucker"

(Fire)

11/12

Jāsāk ar to, ka postroka termins pirmoreiz parādās mūzikas kritiķa un teorētiķa Saimona Reinolda (Simon Reynolds) rakstā tieši par mūzikas grupas Bark Psychosis albumu „Hex” (1993), kurā viņš velk paralēles ar ansambļa Talk Talk ambientajiem eksperimentiem, kas, viņaprāt, ir kalpojuši kā iedvesmas avots Bark Psychosis mūziķiem. Kopš šā ieraksta postroka leģendas ir klusējušas, līdz beidzot šogad laiž klajā jaunāko studijas darbu desmit gadu laikā „Codename Dustsucker”.

Ieraksts tapis pēdējo piecu gadu laikā, katra nots ir pārdomāta un rezultāts ir gandrīz nevainojams. Gada atgriešanās (ja neskaita Pixies).

Izdošanas datums 26.07.2004.

Album Leaf "In A Safe Place"

(Sup Pop)

7/12

Album Leaf "In A Safe Place"
Album Leaf "In A Safe Place" Foto: thesenewpuritans.com

Izdošanas datums 22.06.2004.

Migala "La Incredible Aventura"

(Acuarela)

10/12

Šis spāņu eksperimentālā roka projekta jaunākais ieraksts ir viens no retajiem postroka albumiem, kas pretendē uz zināmu jaunradi, tiesa, agrīnie grupas darbi bija tikai kā kolēģu Mogwai vai GYBE muzikāli veiksmīga, bet tomēr atblāzma. Jaunāko grupas ierakstu "La Incredible Aventura" papildina katrai kompozīcijai piemērota režisora Nacho R. Piedra īsfilma DVD formātā. Vienīgais pārmetums, manuprāt, ir grupas dziedāšana angliski. Postroks spāņu valodā tomēr likās daudz interesantāks.

Izdošanas datums 16.06.2004.

Black Ox Orkestar "Ver Tanzt"

(Constellation)

8/12

Šis ieraksts varbūt nav gluži dēvējams par postroka paraugu, vienīgais iemesls, kāpēc tas atrodas šajā apskatā, ir tā saistība ar postroka mūzikas izdevniecību „Constellation”. Ierakstā piedalās divu izdevniecības projektu Silver Mt. Zion un Sackville mūziķi. „Ver Tanzt” ir ebreju folk un postroka hibrīds, kas noteikti neatstās vienaldzīgus šīs etniskās grupas klausītājus...

Izdošanas datums 26.04.2004.

Sublux "Nothing That Is Still"

(Sublux)

6/12

Tie "nelieši" mūzikas kritiķi visu laiku meklē līdzības, kas lielāko daļu izpildītāju vienkārši tracina, jo, viņuprāt, piemēri ne vienmēr ir adekvāti. Zinu, ka amerikāņu puiši no Baltimoras Sublux mēģinās man oponēt, taču ilustrācijai es nevaru nepieminēt Sublux acīmredzamo un dzirdamo līdzību ar Sigur Ros. Protams, tā noteikti ir sagadīšanās, līdzīgi kā Yume Bitsu pēdējā platē, kur atsauce uz Sigur Ros bija dzirdama tikai ieraksta pirmajā skaņdarbā, taču Sublux debijas ierakstā sigurosiska dziedāšanas maniere saglabājas visa albuma garumā. Muzikāli puiši gan neseko Islandes paraugam un pavadījumu veido nedaudz raupji, raksturīgi amerikāņu indie roka tradīcijām.

Izdošanas datums - 2003.

Shalabi Effect "Pink Abyss"

(Alien 8)

10/12

Monreālas meistars Sems Šalabi ar domubiedriem laidis klajā jau trešo Shalabi Effect skaņu ierakstu, kas, manuprāt, ir mākslinieka labākais veikums. Tajā saklausāmas gan avangarda džeza, gan elektroniskās mūzikas dekorācijas, netrūkst arī ierasto etniskās mūzikas elementu. Vietām netipiski gaišs un viegls, brīžiem psihodēlisks un neizturams.

Izdošanas datums 16.02.2004.

Komentāri (17)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu