Mary J. Blige «The Breakthrough» (8)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

90. gadu R&B un hiphopa karaliene Mērija Dž. Blaidža (Mary J Blige), vismaz tā viņu mēdz dēvēt prese 20 miljonu pārdoto ierakstu kopiju dēļ, šonedēļ atgriežas ar jaunu plati «The Breakthrough».

Mary J. Blige «The Breakthrough»

(Geffen) 7/12

Pirms diviem gadiem toreiz jau 32 gadus vecā dziedātāja laida klajā savu iepriekšējo studijas darbu «Love & Life». Tajā pašā gadā Mērija Dž. Blaidža un viņas iemīļotais - Kendu Aizekss salaulājās. Kopš tā laika dziedātāja vairs nepazīst ciešanas, par kurām tik emocionāli dziedāja 1992. gada debijas platē «What's the 411?».

90. gadu sākumā trauksmainā būtne cīnījās ar vīriešu neuzticību, agresiju, dziesmu tekstos atainojot to, ka vīrieši pret viņu izturējušies gluži «kā pret suni». Diemžēl visu sarežģīja arī narkotiku klātbūtne un rūgtās bērnības atmiņas. Tiesa, mūzikas kritiķi par Blaidžas debiju bija sajūsmā, uzsverot plates lielisko hiphopa un modernā R&B miksu. Ar «slikto meiteni» Blaidžu toreiz identificējās daudzas afroamerikāņu meitenes, kuras bija augušas līdzīgos apstākļos un izbaudījušas tā dēvēto ielu dzīvi.

Foto: Publicitātes foto

Par pirmajiem panākumiem dziedātāja var būt pateicīga Šonam Pafijam Kombsam (Sean «Puffy» Combs), jeb šobrīd zināmam kā Diddy, tieši viņs 1991. gadā uzņēmās producēt jaunās dziedātājas debijas albumu. Ar laiku dziedātāja sāka attālināties no hiphopa skanējuma un 1997. gadā, uzaicinot jaunus producentus Džimiju Džemu (Jimmy Jam) un Teriju Luisu (Terry Lewis), laida klajā plati «Share My World», kas iezīmēja Blaidžas - soula dīvas radošo lappusi.

Šogad sadarbībā ar producentiem Rodniju Džerkinsu (Rodney Jerkins), kolektīva «Black Eyed Peas» zvaigzni Will I Am, Rafaelu Zadiku (Raphael Saadiq), tradicionālajiem Džimiju Džemu un Teriju Luisu u.c. tapis laimīgas laulības dzīves liecinieks - «The Breakthrough».

Blaidžas savdabīgā un spēcīgā balss joprojām skan nevainojami, taču, manuprāt, platei trūkst asuma, grūti pat izdalīt kādu vadošo hitsinglu. Aktuālais singls «Be Without You» atgādina pat kaut ko no Meraijas Kerijas uzpūstā R&B.

«»Be Without You» ir mīlas dziesma,» komentē pati dziedātāja. «Tas ir gluži kā tās perfektās attiecības, par kurām katrs sapņo. Taču nekas nav perfekts. Visam jāpieliek lielas pūles un darbs. Tā vietā, lai atrastu pareizo vīrieti, pašām sievietēm ir jākļūst par pareizām sev. Šis albums ir kā plaukstošs zieds visām tām sievietēm, kuras ir cietušas.»

Šāds optimisms un apņemšanās caurvij visu plati. Kā viesmākslinieki platē dzirdami Jay-Z, The Game, kura aktuālajam skaņdarbam (Bila Vizera vecajam semplam) «Hate It or Love It» Blaidža uzdzied pa virsu savu tekstu, un pat Bono, ar kuru kopā dziedātāja izpilda U2 klasiskās dziesmas «The One» versiju. Manuprāt, plates atmiņā paliekošākā dziesma ir «Gonna Breaktrough», kurā izmantots 60. gadu soulmeņa Otisa Redinga (Otis Redding) un dziedātājas Karlas Tomasas (Carla Thomas) dueta sempls («Tramp»). Pārējais ir kvalitatīvs, regulārs un diezgan vienmuļš R&B.

Izdošanas datums 06.05.2005.

Komentāri (8)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu