John Zorn "Film Works, Vol. 14..." (13)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ebreju izcelsmes mūziķis un komponists John Zorn šogad savas mūzikas izdevniecības Tzadik apgādā izdod vairākus atšķirīgus ierakstus, kuru kopsaucējs tādā vai citādā mērā saistīts ar komponista etnisko izcelsmi un tradīcijām.

John Zorn „Film Works, Vol. 14: Hiding and Seeking” 10/12 „Masada Guitars” 9/12 (Tzadik)

Kārtējā kompilācija par filmu mūzikas tēmu balstās dokumentālā lentē par kādu poļu ebreju ģimeni, kas dodas uz Izraēlu, lai stiprinātu savu vēsturisko piederību. Kārtējā pēcholokausta problemātika „Film Works, Vol. 14: Hiding and Seeking” ietērpta John Zorn folk jazz stilistikā, ko pavada ģitārists Marc Ribot, vibrafonists Kenny Wollesen, perkusionists Cyro Baptista, bass ģitārists Trevor Dunn un dziedātāja Ganda Suthivarakom, kuras balss tiek izmantota visai reti, taču veiksmīgi.

Daudzus Zorna eksperimentālās mūzikas piekritējus varētu nepatīkami pārsteigt mākslinieka acīmredzamais eklektisms - ieraksts ir vienkāršs, melodisks (melodijas balstās ebreju folkmūzikā) un viegli saprotams atšķirībā no ierastās psihodēliskās saksofona spēles un eksperimentāliem meklējumiem.

Arī „Masada Guitars” – ieraksts, kas izdots šogad, ir elegants ceļojums dažādu mūziķu akustiskās ģitāras pasaulē. Šoreiz Zorn pieaicinājis neatkārtojamo un vienmēr atpazīstamo ģitāras meistaru Bill Frisell, avangarda džeza virtuozu Marc Ribot un akadēmiski skoloto Tim Sparks.

Ja pieņem, ka nopēlums vai uzslava ir tikai katra subjektīvo emociju izpausme, kam ar mūzikas kriticismu nav nekāda sakara, tad atļaušos šos ierakstus dēvēt par mazliet garlaicīgiem, tomēr augstas mākslinieciskās vērtības darbiem, kuru potenciālā auditorija ir vairāk atvērtāka dažādu kultūru integrācijai.

Izdošanas datums 21.01.2003.

Komentāri (13)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu