Mirah «(A)spera»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pēc dažādām muzikālām sadarbībām un projektiem, šogad ar jaunu pašas soloalbumu pēc piecu gadu pauzes atgriezusies Portlendas, Oregonas dziesminiece Mira (Mirah Yom Tov Zeitlyn).

Mirah «(A)spera»

(K) 8/12

Kopš mākslinieces iepriekšējā albuma - 2004. gada pagājuši pieci gadi. Šo gadu laikā izdots Miras dziesmu remiksu albums «Joyride: Remixes», kurā pārsvarā dzirdami Miras mūzikas izdevniecības «K Records» mākslinieku remiksi, 2007. gadā seko sadarbība ar «Spectratone International» (Lori Goldston & Kyle Hanson) albumā «Share This Place: Stories and Observations» un gadu vēlāk agrāk neizdoto, dažādu demo dziesmu apkopojums «The Old Days Feeling», kurā atklātā Miras emocionalitāte sasaucas ar dziedātājas 2000. gada debiju «You Think It's Like This but Really It's Like This». Pievērsiet uzmanību brīnišķīgajam «Lone Star» no šā albuma.

Mirah "(A)spera"
Mirah "(A)spera" Foto: Publicitātes foto

Protams, šo gadu gaitā Mira ir acīmredzami muzikāli augusi, savā ziņā tomēr jāsaka, ka diemžēl mazliet infantilo, naivo, līdz kaulam atklāto dziesminieci nomainījusi profesionālāka, zinošāka, noslēpumaināka māksliniece. Jau «C'Mon Miracle» bija daudz piezemētāks un liriskāks par fantastisko 2001. gada «Advisory Committee», kura skaistākā pērle vēl joprojām ir bjorkiskais «Cold Cold Water», šis jaunais albums ir mazliet lineārāks. Bez liekiem asumiem un šķautnēm, vienīgais lielais pluss - muzikālā daudzkrāsainība.

Muzikāli ierasto akustisko ģitāras pavadījumu šeit papildina un pat pilnībā aizstāj dažādi stīgu, pūšamo instrumentu aranžējumi, perkusijas (bongo - kubiešu sitaminstruments), rata lira (hurdy gurdy) un pat tāds eksotisks instruments kā afrikāņu kalimba («While We Have the Sun»), ienesot savdabīgu pasaules mūzikas elpu Miras ierastajā folka skanējumā.

Pats albuma nosaukums «(A)spera» ir divu latīņu vārdu spēle «asperak» un «a spera» - grūtību un cerību sakausējums.

Trīs skaņdarbus («The World Is Falling Apart», «Shells» un «Bones & Skin») producējis ilggadējais Miras sadarbības partneris Old Time Relijun un The Microphones līderis Fils Elvrums (Phil Elvrum), par pārējām dziesmām atbildīgi Takers Mārtins (Tucker Martin) un Adams Selzers (Adam Selzer) no studijas projekta «Norfolk & Western». Selzers pazīstams arī kā Meta Vorda (M. Ward) ģitārists.

Kā viesmākslinieki albumā dzirdami "The Decemberists" dalībnieki - ģitāriste Tāra Džeina O"Nīla (Tara Jane O’Neil) un Kriss Fanks (Chris Funk), kā arī citi instrumentālisti.

Šķiet, ka plates jaudīgākais skaņdarbs ir tieši pats pirmais, ievadošais «Generosity» (skat. video).

Izdošanas datums - 10.03.2009.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu