My Chemical Romance "The Black Parade" (51)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ilgāk jau laikam ignorēt My Chemical Romance u. tml. jaunās paaudzes varoņus diemžēl nebūs iespējams...

My Chemical Romance "The Black Parade"

(Reprise Records)

9/12

Atliek atvērt kāda Amerikas vidusskolnieka interneta mājas lapas profilu un palasīt šobrīd viņa mīļākās "alternatīvās" grupas. Pārsvarā dominē šādi vārdi: My Chemical Romance, AFI, Panic! At The Disco, Evanesence, Linkin Park, Simple Plan, All American Rejects, The Klllers, The Used u.c. Tas taču ir tik raksturīgi - šādā vecumā ieņemt radikālu opozīciju, nu, piemēram, "tam stulbajam repam" vai "tām blondajām Perisām un Britnijām".

Kopš MTV vizuālās propagandas 80. gadu sākumā ir vienmēr bijusi tāda "melno pusaudžu" kustība; tika fanots par 80. gadu gotiku, 90. gadu industriālo roku (Merilins Mensons) u.tml. Šogad uz pilnu klapi MTV savā A rotācijā sākusi griezt vairākas savā ziņā tuvas, bet arī pietiekami atšķirīgas grupas. Tā nu par galveno kustības lāpnesi izvēlēta grupa no Ņūdžersijas My Chemical Romance. Puišu trešais studijas albums "The Black Parade" veikalu plauktos nonācis šonedēļ, savukārt epohālais un himniskais singls "Welcome To The Black Parade" jau divas nedēļas ir Apvienotās Karalistes numur 1.

Turpat blakus arī AFI ar albumu "Decemberunderground", vairākas balvas saņēmušie Panic! At The Disco ar "A Fever You Can''t Sweat Out" un, lai cik jocīgi arī liktos, - The Klllers, kas gan stilistiski ir no citas planētas, taču jaunieši jau pārāk nešķiro...

Mūzikas bizness jau tā ir iekārtots, ka laiku pa laikam pie apvāršņa (MTV ekrānos) parādās kādas vairākas līdzīgi muzicējošas grupas, kas burtiski kā ar nazi pārgriež esošās dominējošās - tā 90. gadu sākumā "Nirvana" un citas Sietlas grandžroka grupas pārvilka svītru blondajiem, garmatainajiem rokeriem "Poison", "Warrant" u.tml. Drīz arī radās "Green Day" un "Offspring" pankroka renesanse. Pavisam nesen "The Strokes" un citas "garage revival" grupas ēnā nostūma visus ņūmetāla kolektīvus ar "Limp Bizkit" priekšgalā utt. Tā nu, lūk, arī šīs jaunās "melnās" alternatīvā pankroka, "emo" vai kā savādāk dēvētās grupas radījušas jaunu MTV "alternatīvās" mūzikas virzību.

My Chemical Romance "The Black Parade"
My Chemical Romance "The Black Parade" Foto: Publicitātes foto

Tā jau nekas jauns šeit nav izgudrots, vienā maisā samestas vairākas ietekmes un ar vizuāliem propagandas paņēmieniem radīta jauna skatuve. My Chemical Romance aktuālais singls "Welcome To The Black Parade" varētu būt 2006. gada "Bullet with Butterfly Wings” vai "Basket Case" mēroga himnisks manifests (varbūt arī AFI ar aktuālo "Love Like Winter" varētu pretendēt uz šādu godu). Jāatzīst, ka dziesmas liriskais ievads un vēlāk tās dramatiskā, progresējošā uzbūve ir šāviens desmitniekā:

When I was a young boy, my Father took me into the city, to see a marching band He said "Son when, you grow up, would you be, the savior of the broken, the beaten and the damned." He said "will you defeat them, your demons and all the non-believers, the plans they have made."

Because one day I''ll leave you, A phantom to lead you in the summer, To join the black parade."

Ne ko pielikt, ne atņemt - perfekts teksts, un tas pats jāsaka arī par pārdomāto video, kurā grupas solists Džerards Vejs (Gerard Way) brīžiem izspēlē kaut ko no Bilija Korgana niknuma un paša Fredija Merkūrija teatrālisma. Klipā redzamais "pacients" ir plates galvenais konceptuālais personāžs. Soloģitāru partijas dziesmā kopā ar dziedātāja kustībām rada tāda "melnāka" Queen iespaidu. Šausmu filmu estētika aizgūta no 70. gadu pankgrupas The Misfits, smagie ģitāras rifi gan no Green Day (albuma producents ir Robs Kavallo, kas atbildīgs arī par "Green Day" skaņu), gan Iron Maiden.

Kopumā atšķirībā no diviem pirmajiem albumiem "The Black Parade" izceļas ar daudzām liriskām atkāpēm, "Cancer" pat varētu mierīgi būt kāda Robija Viljamsa balāde. Ir arī daži ekscentriski triki, piemēram, albuma slēptais skaņdarbs un arī sadziedāšanās ar Lizu Minelli "Mama": "Mama we all go to hell. I''m writing this letter and wishing you well". Kā gan šāds teksts var neuzrunāt dumpiniecisku pusaudzi? Perfekts produkts!

Izdošanas datums 25.10.2006.

Komentāri (51)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu