Esperanza Spalding «Chamber Music Society» (42)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Daudzi svētdien Losandželosā notikušās «Grammy» mūzikas balvu pasniegšanas ceremonijas apmeklētāji un skatītāji noteikti bija pārsteigti, izdzirdot, ka «Gada labākā jaunā mākslinieka» balva nenokļuva vis pusaudžu superzvaigznes Džastina Bībera (Justin Bieber), bet gan džeza mūziķes Esperanzas Spaldingas (Esperanza Spalding) rokās.

Esperanza Spalding «Chamber Music Society»

(Heads Up)

10/12

Šā gada «Grammy» ceremonija vispār, manuprāt, atklāja kādu interesantu «informācijas sašķeltības» tendenci, kas vēl pirms dažiem gadiem tādu sociālo tīklu kā «Twitter» u.c. ne tik milzīgās popularitātes dēļ vēl nebija novērojama.

Proti,

informāciju par jaunākajām mūzikas tendencēm mūsdienās klausītāji iegūst daudzās paralēli eksistējošās telpās, kuras bieži vien nepārklājas.

Ir klausītāji, kas palikuši uzticīgi radio, turklāt viņu izvēles iespējas ir neierobežotas - klausīties Top40, oldies vai džeza radio ir katra paša ziņā. Ir klausītāji, kas vēl joprojām paļaujas uz mūzikas televīziju, tur, protams, daudz lielākas izredzes ir 10 reizes dienā noskatīties Džastina Bībera un Lēdijas Gāgas (Lady Gaga) klipus nekā, piemēram, šā raksta varoni - Esperanzu Spaldingu. Protams, vēl ir internets, kurā katrs var meklēt mūziku pēc sirds patikas...

Katrā ziņā 1980. gadu MTV ēra, kurā visiem saprotamā veidā dominēja Maikls Džeksons un Madonna, ir aizgājusi uz neatgriešanos.

Tādēļ nav brīnums, ka pēc Esperanzas Spaldingas un kanādiešu rokgrupas «Arcade Fire» triumfa «Grammy» balvās daudzi populāri amerikāņu televīzijas šovu vadītāji, kantri mūziķi u.c. slavenības steidza tvītot: «Who the hell are Arcade Fire?»

Par grupu, kas izdevusi trīs augstu novērtētus albumus un pastāv jau astoņus gadus, kuras fani ir Deivids Bovijs un Pīters Gabriels, daudziem ir pirmā dzirdēšana...

Līdzīgu sašutumu izraisīja arī 26 gadus vecās amerikāņu džeza mūziķes Esperanzas Spaldingas uzvara. Kā ziņo prese, Džastina Bībera fani esot bijuši tik ļoti nikni, ka uzlauzuši mūziķes «Wikipedia» lapu un sarakstījuši tajā dažādas muļķības. «Justin Bieber deserved it go die in a hole. Who the heck are you anyway?» u. tml.

Jocīgi, vai ne? Man gan liekas, ka daudziem Eiropā šā gada lielie uzvarētāji - popkantri trio «Lady Antebellum» arī ir mazpazīstams vārds... Tas tikai apliecina augstāk teikto, ka mūzikas klausītāji ir sašķēlušies specifiskās interešu grupās, kas savā starpā nekomunicē.

Esperanza Spalding "Chamber Music Society"
Esperanza Spalding "Chamber Music Society" Foto: Publicitātes foto

Dzimusi Portlendā, jau no mazotnes Esperanza pievērsusies mūzikai. Apguvusi vijoles spēli, muzicējusi Oregonas štata orķestrī, vēlāk, slimību nomocīta, daudz laika pavadījusi mājās un skolojusies mājas apstākļos. 14 gadu vecumā meitene atklājusi kontrabasa plašo, rezonējošo skaņu pasauli un jau gadu vēlāk sākusi muzicēt vietējā indīmūzikas grupā «Noise for Pretend». Vēlāk, jau studējot Bērklijā, Esperanzu kā viesmūziķi tūrē uzaicināja pazīstamā amerikāņu R&B dziedātāja Petija Ostina (Patti Austin), vēlāk arī saksofonists Džo Lovano (Joe Lovano) pamanīja meitenes talantu un uzaicināja pievienoties tūrē. Interesanti, ka jau 20 gadu vecumā pati Esperanza kļuva par Bērklijas mūzikas koledžas mācībspēku.

Pirmais mākslinieces albums izdots 2006.gadā, tam seko 2008.gada «Esperanza» un jaunais «Chamber Music Society», kas ir savdabīgs džeza, bosanovas un soulmūzikas sakausējums. Albumā saplūst Čika Koreas 1970.gadu estētika, bosanovas ritmi, stīgu aranžējumi, ko caurvij vairāki vokāla un instrumentu improvizācijas sprinti.

Brīnišķīgs ir ievadošais «Little Fly», kura pamatā tikai basa pavadījums un Viljama Bleika dzejolis, kas papildus ietērpts viegli atturīgās stīgu dekorācijas.

Interesanti, ka albumā bungas iespēlējusi Rīgā 2008.gadā «Sony Jazz Stage» piecu gadu jubilejas svinībās vaigā skatītā Terija Line Karingtone (Terri Lyne Carrington).

Pelnīts «Grammy»!

Izdošanas datums - 17.08.2010.


Komentāri (42)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu