Destroyer "Kaputt" (15)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Vankūveras kolektīvs "Destroyer" pēdējos piecpadsmit gadus vienmēr ir bijis līdzās. Ar katru jaunu albumu uz brīdi tas it kā spēja pavērst klausītāju un mūzikas kritiķu skatus pret sevi, taču ātri vien tika piemirsts... Jaunais "Kaputt" ir patīkams izņēmums!

Destroyer "Kaputt"

(Merge)

10/12

"Destroyer", kas ir kanādiešu supergrupas "The New Pornographers" un jaunizveidotās grupas "Swan Lake" mūziķa Dena Beihara (Dan Bejar) soloprojekts, jau kopš 1990. gadu vidus priecē mūs ar jauniem mūzikas ierakstiem. Galvenokārt Beihars muzicē akustiskā, indīfolka garā, reizēm paspilgtinot savu mūziku ar sintezatoru vai flautas solo.

Īpaša vienmēr bijusi Beihara balss - tās savdabīgais, viegli nazālais tembrs nav sajaucams ne ar vienu citu.

Šogad klajā nācis nu jau devītais "Destroyer" studijas albums "Kaputt", kas, visticamāk, beidzot 38 gadus veco Denu Beiharu padarīs par plaši pazīstamu un novērtētu mākslinieku.

Prestižais mūzikas portāls "Pitchfork.com" jauno veikumu jau novērtējis ar 8,8/10, piešķirot tam "Best new music" izkārtni.

"Kaputt" stilistiski ir stipri atšķirīgs no agrīnajiem "Destroyer" ierakstiem. Tā pamatā ir maigi "white disco" bīti, ambienti sintezatoru fona vāli, dejisks, pulsējošs bass, sievietes fona vokāls un pūšamo instrumentu, īpaši saksofona smooth jazz, easy listening solo partijas. Tomēr "Kaputt" nav tikai stila manifests, tā pamatā arī lieliskas melodijas, kas ietērptas savdabīgā, grūti definējamā noskaņā.

Destroyer "Kaputt"
Destroyer "Kaputt" Foto: Publicitātes foto

Skaņdarbs "Blue Eyes" ir, manuprāt, albuma vizītkarte: Tas iesākas ar tradicionālu "Destroyer" ievadu, kuru papildina elektriskās ģitāras rifs, trompetes solo un seksīgais "Uh, babe", ko iedziedājusi melnādainā džeza dīva Sibela Trašere (Sibel Thrasher).

Brīžiem šķiet, ka "Kaputt" ir kāda 1980.gadu smooth jazz, easy listening mūzikas parodija, taču, zinot Denu Beiharu, līdz jokiem šeit visnotaļ tālu. To apliecina arī pazīstamās afroamerikāņu laikmetīgās mākslas personības Karas Volkeres (Kara Walker) speciāli albuma vajadzībām sacerētais teksts dziesmai "Suicide Demo for Kara Walker".

Pagaidām viens no gada albumiem!

Izdošanas datums - 25.01.2011.

Komentāri (15)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu