DJ Shadow «The Outsider» (5)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pretrunīgi vērtētais leģendārā dīdžeja DJ Shadow jaunais albums «The Outsider» turpina nodarbināt mūzikas kritiķu prātus.

DJ Shadow «The Outsider»

(Universal)

6/12

Protams, viss nav tikai melns vai balts, kā to mēdz pasniegt mūzikas kritiķi un diemžēl arī paša DJ Shadow uzticīgākie cienītāji. Daudz kur presē lasāms, ka DJ Shadow jeb īstajā vārdā Džoša Devisa (Josh Davis) jaunais albums ir vājš, lēts mēģinājums iespraukties hiphopa pasaulē u.tml. Kāds dīdžeja fans izteicies, ka Deviss pilnīgi apzināti esot nolēmis visiem parādīt, ka arī viņš spēj dažās nedēļās «uzcept» labu hiphopa albumu. Tik tiešām, kā jau tas Devisam raksturīgi, plate ir it kā nostrādāta nevainojami, bet tomēr nepamet sajūta, ka kaut kas nav īsts...

Nav jau tā, ka DJ Shadow pēkšņi, piemēram, no kantri mūzikas pārorientējies uz hiphopu, mākslinieks vienmēr savos ierakstos izmantojis hiphopa bītus, semplējis dažādus instrumentus un vokālus. Šoreiz vienkārši jaunajā platē atšķirībā no, piemēram, teicamā, izteikti dominē dzīvs hiphopa viesmākslinieku rečitatīvs, kas brīžiem tiešām spēj nogurdināt.

[bl]

Plate iesākas ar savdabīgu ievadu, kas savas apokaliptiskās noskaņas dēļ atgādina kādas datorspēles skaņu rullīti; stāstnieks zemā, nedaudz draudīgā balsī stāsta leģendu par kādu «outsider», kurš vienīgais paliek dzīvs, kad viss apkārt ir gājis bojā... Sekojošais vieglais soula hits «This Time» vēl neliecina par gaidāmo hiphopa invāziju un šķiet simpātisks potenciāls radiosingls, taču ar aktuālo singlu «3 Freaks» (piedaloties reperiem Keak Da Sneak un Turf Talk) plate pārvēršas par regulāru hiphopa ierakstu. Seko «Turf Dancin'», piedaloties repa kolektīvam The Federation un Animaniaks, - labs un agresīvs hiphops.

Tas pats sakāms arī par citiem hiphopa hitiem - «Keep Em Close», piedaloties Nump, un Deivida Banera (David Banner) kritika prezidentam Džordžam Bušam. Baners skaņdarbā pieskaras viesuļvētras «Katrīna» radītajam postam un raksturo Ņūorleānas pilsētas postu un iesprostotos cilvēkus kā «mūsdienu vergu kuģi». Baners pauž neizpratni, kāpēc Bušs vēl joprojām nav cietumā par «mūsu balsu nozagšanu». Šo tēmu turpina dīdžejam neraksturīga blūza ģitāras kompozīcija «Nobody cares».

Blakus šiem salīdzinoši kvalitatīvajiem hiphopa bītiem, DJ Shadow pamanās iespraust arī nesaprotamus rokmūzikas garadarbus - «Artifact» ir pancīgs elektro, kas disonē ar visu iepriekš dzirdēto. Divās dziesmās dzirdams teju vai Krisa Mārtina klons dziedātāja Krisa Džeimsa (Chris James) izpildījumā. Skaņdarbā «The Tiger» piedalās divi dalībnieki no britu rokgrupas Kasabian (Sergio Pizzorno un Christopher Karloff), un plate uz beigām sāk pārvērsties par juceklīgu alternatīvā roka un elektronikas hibrīdu.

Viens no jaukākajiem pārsteigumiem ir «Kranky» izdevniecības grupas Charalambides dalībnieces Kristīnas Kārteres (Christina Carter) viesvokāls jeb klusināts rečitatīvs skaņdarbā «What Have I Done», tiesa, ja es būtu DJ Shadow, es izgrieztu no miksa flautas solo iespēles... kaut kā pārāk šīs skaņdarbs sāk tuvināties īru «Clannad» vai Lorīnas Makkenitas daiļradei. Kā pēdējie viesmākslinieki jāmin Q-Tip, Lateef The Truth Speaker un E-40.

Lai arī vietām plate muzikāli ir ļoti interesanta, kā konceptalbums («outsider» ???) tā nenostrādā, turklāt atsevišķi skaņdarbi ir gaužām vāji.

Izdošanas datums 12.09.2006.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu