Franz Ferdinand «You Could Have It So Much Better» (11)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Skotu sensācija šonedēļ laiž klajā turpinājumu pagājušā gada TVNET Top 50 augstākās vietas ieguvējam - debijas albumam «Franz Ferdinand» .

Franz Ferdinand "You Could Have It So Much Better"

(Sony/Domino)

8/12

Ja sākotnēji "Franz Ferdinand" parādīšanās bieži tika dēvēta kā britu atbilde Ņujorkas dendijiem "The Strokes", tad, laikam ritot, ferdinandi paši kļuva par jaunas muzikālas revolūcijas aizsācējiem. Puišu debijas albums ne tikai atdzīvināja interesi par britu mūziku Amerikā, bet radīja veselu jaunu grupu vilni ar "The Futurheads", "Maximo Park", "The Editors" u.c. ierindā.

Neuzskaitīšu visas balvas un nominācijas, ko saņēmuši "Franz Ferdinand", taču viens ir skaidrs, ka 2004. gadā Apvienotajā Karalistē dominēja tikai divas grupas - saldie puisīši "Keane" un nepieradinātie mākslas skolas studenti "Franz Ferdinand".

Protams, žēl, ka vīri pievīla visus Latvijas fanus un neatbrauca uz solīto koncertu, mums atlika cerēt, ka šādai rīcībai bija pietiekoši nopietns iemesls, proti, jaunā albuma ieraksts. Kāds tad ir "You Could Have It So Much Better"? Ja pavisam īsi - tas nav, manuprāt, tik labs kā pirmais, taču nav tik slikts, lai par to aizmirstu pēc nedēļas.

Ja debijas albumā bija dažas ne tik ļoti labas dziesmas un vairākas vienkārši izcilas ("Michael", "Take Me Out"), tad jaunajā platē visas melodijas ir vienlīdz viduvējas un vienlīdz labas. Diemžēl neviena kompozīcija nesniedzas līdz pirmās plates virsotnēm, kas, manuprāt, ir lielākais plates mīnuss - izcilu hitu trūkums. Varbūt vienīgi plati ievadošais "The Fallen", īpaši 2,34-2,50 minūte. Arī aktuālais singls "Do You Want To" itkā ir deju zāles grāvējs, taču kaut kas pietrūkst. "This Boy" un liriskais "Walk Away" nez kāpēc man ļoti atgādina 90. gadu vidus britpopa skanējumu, īpaši "Sleeper" ierakstus, protams, ja domās atņemam balsi.

Viens no skaistākajiem skaņdarbiem "Eleanor Put Your Boots on" ir veltījums (acīmredzot) Aleksa Kapranosa draudzenei - grupas "Fiery Furnaces" dziedātājai Eleonorai Frīdbergerei (Eleanor Friedberger). Arī šajā dziesmā parādās klavieru pavadījums, kas nebija raksturīgs "FF" debijas platei. Būtībā daudzas dziesmas iesākas kā potenciāli hiti, taču neviens no tiem līdz galam tā arī nepārliecina... Protams, platē atrodamas vairākas pēkšņas ritmu maiņas dziesmas vidū ("I"m Your Villain", "Well That Was Easy"), kas bija raksturīgas "Take Me Out", dejiski disko ritmi, trāpīgi ģitāras rifi, pat viena akustiska bītliska balāde ("Fade Together"), tomēr, manuprāt, ar to šoreiz ir nedaudz par maz.

Kopumā labs turpinājums debijas albumam, no kura, cerams, izdevēji izspiedīs maksimālu labumu, nostiprinoties ASV mūzikas tirgū un paši mūziķi iegūs vēl lielāku radošo brīvību darbā pie trešās plates.

Izdošanas datums 04.10.2005.

Komentāri (11)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu