Svaigākie R&B ieraksti (9)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto
References: API SITE

Pēc ilgāka pārtraukuma nolēmu izpētīt, kas tad šogad interesants un jauns notiek R&B (Rhythm and blues) mūzikas lauciņā.

Amerikas Savienotajās Valstīs visi šeit minētie ieraksti šogad bijuši «Billboard 200» topā, un tas nozīmē tikai to, ka šāda mūzika Amerikā ir ļoti pieprasīta. Bieži vien daudzi no žanra ierakstiem līdz mums, eiropiešiem, tā arī nemaz neatceļo. Centīšos to šeit mazliet labot.

The-Dream «Love vs. Money»

(Radio Killa/Def Jam)

9/12

Viens no komerciāli veiksmīgākajiem pēdējo mēnešu R&B mūzikas izpildītājiem ir mūzikas producents Teriuss Jangdels Nešs (Terius Youngdell Nash), kas plašāk pazīstams ar skatuves vārdu The-Dream.

Vīrs, kas pielicis savu roku arī Barbadosas popdīvas Rianas (Rihanna) slavenā hita «Umbrella» tapšanā, ar savu jaunāko, otro studijas albumu (tas seko 2007. gada «Love/Hate») «Love Vs. Money» (Radio Killa/Def Jam) šonedēļ debitējis Amerikas «Billboard 200» topa 2. vietā (151 000 kopiju).

The-Dream
The-Dream Foto: Publicitātes foto

The-Dream ir vēl viens no tiem māksliniekiem, kas savu karjeru sācis kā producents un dziesmu autors, līdz izlēmis pats nostāties prožektoru gaismās. Līdzīgi savulaik rīkojies Kanje Vests (Kanye West), Nijo (Ne-Yo), arī nesen popularitāti ieguvusī Lady GaGa.

Tādēļ nav brīnums, ka «Love vs. Money» ir spēcīgs gan no skaņas, gan satura viedokļa, turklāt Nešam sadarbību nav lieguši tādi zvaigžņoti vārdi kā Meraija Kerija (Mariah Carey), tas pats Kanje, Lil Jon, Fabolous, Juelz Santana, Rick Ross un Ludacris. Tomēr par albuma producentu, blakus pašam Nešam kļuvis viņa ilggadējais kolēģis Trikijs Stjuarts (Tricky Stewart), kas kopā ar Nešu pēdējos gados radījis virkni superbītu («Umbrella», «Single Ladies» u.c.).

Protams, tēmu loks, kā jau šādā komerciāli orientētā R&B mūzikā ierasts, ir viegli definējams - sekss, nauda, izklaides... Viens no galvenajiem Neša iedvesmas avotiem ir leģendārais R. Kelijs, albuma noslēdzošais skaņdarbs pat nodēvēts Kelijam par godu "Kelly"s 12 Play".

Vimeo.

Albuma spēcīgākie skaņdarbi tradicionāli atrodami plates sākumā - pirmais singls «Rockin» That Thang», džeksonīgais «Walkin» on the Moon» (skat. audio), kurā kā viesmākslinieks dzirdams Kanje Vests, un otrais singls «My Love» (skat. Meraijas jaunā vīra Nika Kenona režisēto video), kas tapis kopā ar popmūzikas dīvu Meraiju Keriju.

Izdošanas datums - 10.03.2009.

Ryan Leslie «Ryan Leslie»

(NextSelection/Casablanca/Universal Motown)

9/12

Ryan Leslie "Ryan Leslie"
Ryan Leslie "Ryan Leslie" Foto: Publicitātes foto

Vēl viens vīrs, kas no pieprasīta producenta pārtapis izpildītājā, ir Raiens Leslijs (Ryan Leslie).

Leslijs atšķirībā no augstāk minētā The-Dream nav tik izteikti komerciāls mākslinieks, viņa oficiālajā debijas albumā nav atrodami daudzi zvaigžņoti viesmākslinieki. Izņēmums ir Kesija (Cassie) un Fabolous, ar kuriem agrāk Leslijs sadarbojies. Piemēram, tieši viņš savulaik atbildīgs par dziedātājas Kesijas slaveno «Me & U».

Patiesībā jau Leslijs 2003. gadā centās startēt kā izpildītājs, tika pat ierakstīts debijas albums «Just Right», noslēgta vienošanās ar «Universal Records», taču diemžēl neviens no pirmajiem singliem neguva cerētos panākumus un «Just Right» tā arī netika izdots. 2009. gadā Leslijs mēģina vēlreiz.

Leslijs savā mūzikā vairāk smēlies iedvesmu no 1980. gadu Prinsa elektrofanka eksperimentiem, kaut kur ieskanas arī Kērtiss Meifīlds (Curtis Mayfield), līdzības var vilkt arī ar producentu grupas «The Neptunes» skaņu pasauli. Leslija falsets brīžiem atgādina Farelu Viljamsu, skanējums brīžiem sasaucas ar elektriskā fanka krustēva Džordža Klintona (George Clinton) grupas P-Funk All Stars vīra Empa Fidlera (Amp Fiddler) solodarbiem, kaut kur iezogas kaut kas no Bilāla (Bilal) vai D"Angelo neosoula.

Ryan Leslie"s "Diamond Girl" trailer

Vimeo.

Labākās dziesmas «Diamond Girl» (skat. video rullīti) un «Addiction» (ft. Cassie & Fabolous).

Izdošanas datums - 10.02.2009.

Bobby Valentino «Rebirth»

(EMI/Blu Kolla Dreams)

7/12

Bobby Valentino "Rebirth"
Bobby Valentino "Rebirth" Foto: Publicitātes foto

2007. gadā viens no R&B mūzikas karstākajiem jaunpienācējiem bija ex-«Mista» dalībnieks Bobijs Valentino (Bobby Valentino), kurš par saviem debijas albuma panākumiem varēja būt pateicīgs pēdējo gadu hitu ražošanas mašīnai Timbalandam. Arī otrā albuma «Special Occasion» galvenais singls «Anonymous» bija Timbalanda izlolots meistardarbs.

Ierakstīt ko labāku par «Anonymous» būtībā ir neizpildāma misija, taču savā trešajā albumā «The Rebirth» Bobijs vismaz ļoti cenšas.

Plati šoreiz Bobijs jeb Bobby V izdevis pats savas mūzikas izdevniecības «Blu Kolla Dreams» apgādā (kad ceļi šķīrās ar «Tha Peace/Def Jam»), pirmajā nedēļā albums ierindojās «Billboard 200» topa 7. vietā (64 000 kopiju). Savā ziņā šī ierakstu izdevēju maiņa arī simbolizē albuma nosaukumu - «Atdzimšana», proti, Bobijs uzskata, ka ir atgriezies jaunā kvalitātē, viņa mūzika ir pieaugušāka, nopietnāka utt. Es gan nekādās lielās izmaiņas nesajutu.

VIDEO: Bobby Valentino «Beep»

Vimeo.

Ar albumu kā producenti strādājuši LOS Da Maestro, Raphael Saadiq, Big Fruit un ierastie Tim & Bob.

Pirmais singls «Beep» (skat. video).

Izdošanas datums - 10.02.2009.

J. Holiday «Round 2»

(Music Line Group/Capitol Records)

7/12

J. Holiday "Round 2"
J. Holiday "Round 2" Foto: Publicitātes foto

Viens no dziedātājiem, ar kuriem sadarbojies iepriekšminētais Teriuss Jangdels Nešs jeb The-Dream, ir šis vīrs - Naums Graimss, kas plašāk pazīstams ar skatuves vārdu J. Holiday.

2007. gadā Holidejs uz brīdi spoži iemirdzējās R&B mūzikas zvaigznājā ar skaisto un romantisko singlu «Bed», tiesa, tas, manuprāt, tomēr nespēja konkurēt nedz ar Bobija Valentino «Anonymous», nedz Omariona «Ice Box», nedz ar muzikāli, šķiet, radniecīgāko Ne-Yo «So Sick».

Šomēnes Holidejs salīdzinoši veiksmīgi atgriezies ar otro studijas plati «Round 2», pirmajā nedēļā uzrādot pieklājīgus komerciālos rādītājus - 4. vieta albumu topā un 55 000 pārdotu albuma kopiju pirmajā nedēļā.

Muzikāli albums ir tradicionāls pēdējo gadu R&B, šoreiz "nesošā" singla funkcijas veic "It"s Yours".

Izdošanas datums - 10.03.2009.

Vēl amerikāņu mūzikas cienītāji labprāt ar saviem maciņiem šogad balsojuši par apgarotās India Arie «Testimony: Vol. 2, Love & Politics», amerikāņu blūzmeņa Sila Džonsona meitas Syleena Johnson «Chapter 4: Labor Pains», 56 gadus vecā soulmūziķa Čārlija Vilsona (Charlie Wilson) «Uncle Charlie» un Trinidadas R&B/Gospel dīvas Heather Headley «Audience of One» ierakstiem.

Komentāri (9)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu