Mēneša albums: The Streets «Computers and Blues» (6)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: the-streets.co.uk

Februāris mūzikā bijis bagāts ar jauniem ierakstiem. Daudzi lielie vārdi nogaidījuši tradicionāli kluso janvāri un laiduši klajā savus jaunos studijas ierakstus. Savu pēdējo plati 7.februārī izdevis arī britu repa pirmā superzvaigzne - britu (un ne tikai) sabiedrības spogulis un paaudzes skaļākais rupors Maiks Skiners (Mike Skinner) aka «The Streets».

The Streets «Computers and Blues»

(Locked On/679 Recordings)

10/12

«Viņš nav nemaz tik stulbs kā izskatās,» tā par Skineru savulaik izteicās kolēģis Dizijs Raskāls. «Tu klausies viņa mūziku un domā, ka viņš ir tipisks «gīzers» (vidusšķiras jaunietis, kas mīl futbolu un alu), taču viņš ir daudz gudrāks.»

Tieši tā!

Iespējams, 32 gadus vecais Skiners, kas britu hiphopam devis seju, ir gudrākais un talantīgākais no visiem gīzeriem.

Katrā ziņā pēc pēdējo gadu radošajiem un ne vienmēr veiksmīgajiem muzikālajiem meklējumiem «The Streets» savai darbībai šogad pieliek skaistu punktu ar otru labāko studijas albumu savā karjerā - «Computers and Blues» (lai ko tur rakstītu «Pitchfork.com» gudrīši. Pēc «Mumford and Sons» recenzijas, šis portāls sevi nedaudz diskreditējis).

Ja kādam rodas jautājums par to, kāpēc «Computers and Blues» ir otrs labākais, - skat. raksta resursus. Atgādināšu tikai, ka Lielbritānijas laikraksts «The Guardian» Skinera 2002. gada pirmo plati «Original Pirate Material» kronēja kā pēdējo desmit gadu labāko mūzikas ierakstu. Šim spriedumam pilnībā pievienojos.

The Streets "Computers and Blues"
The Streets "Computers and Blues" Foto: Publicitātes foto
«Jau savas karjeras sākumā nolēmu, ka visas radošās lietas, kuras mūziķi parasti nodod citu rokās, es darīšu pats,

līdz ar to visos manos albumos var pazīt manu rokrakstu, dažreiz veiksmīgāk, dažreiz – mazāk, bet vismaz nekad nav bijis jākļūdās, izvēloties nepareizo producentu,» komentē Skiners.

Arī jaunais albums ir 100% Skinera darbs, kas muzikāli un saturiski it kā sintezē visu iepriekšējo ierakstu tēmas.

Pēdējais fotoblogs no "the-streets.co.uk"
Pēdējais fotoblogs no "the-streets.co.uk" Foto: the-streets.co.uk

«Sākotnējā iecere bija šāda: iepriekšējais albums «Everything Is Borrowed» stāsta par pagātni, bet jaunais «Computers and Blues» – par nākotni. Taču beigās viss sanāca nedaudz sarežģītāk. Jaunajā albumā nav nekā ekstrēma. Pirmais albums bija izteiktā britu stilā, otrais bija kā stāsts, trešais – ļoti ekstrēms, bet ceturtais – filosofisks. Jaunais albums ir ļoti sabalansēts un, cerams, lieliski noslēgs šo odiseju,» tā Skiners.

Albumu ievada «Outside Inside» ar 40 sekunžu intro, kurā dzirdams digitāls ģitāras sampls no «Apple» programmas «GarageBand» un vokodēts Skinera vokāls. Seko fanka ģitāras rifs, saksofona iespēles un vidēja tempa bīts... Ievadošajam un nedaudz monotonajam «Outside Inside» seko trīs dziesmu sprādziens, kuru ievada aktuālais singls - roķīgais «Going Through Hell» (skat. video).

«It's all just lads in the normal ambience – fall or stab and then call an ambulance,»

gīzeru ikdienu apdzied Skiners, kuram piepalīdz Robs Harvijs no britu rokgrupas «The Music» (Harvijs dzirdams vēl divās dziesmās).

Seko melodiskais «Roof of Your Car», kurā Skiners atskatās uz pagātni, uz laiku, kad tika smēķēta «zāle» un pētītas naksnīgās, zvaigžņotās debesis. Fantastisks ir modificētais sievietes vokāls piedziedājumā.

«Puzzled By People» ir vistuvākā atsauce debijas albuma noskaņai - sintezatora skaņas siena, kustīgs bīts... «You can't Google the solution to people's feelings,» rečitē Skiners. Starp citu, arī jaunā albuma vāks, uz kura attēlota britu arhitekta Denisa Lasduna (Denys Lasdun) futūristiskā zikurāta tipa celtne ar Skinera siluetu logā, ir zināma atsauce uz debijas plates augstceltni.

Skaņdarbā «Trying to Kill M.E» mūziķis stāsta par savu 2009.gada hospitalizāciju un veselības problēmām, kuru dēļ albuma iznākšana aizkavējās par gadu.

Atsevišķi skaņdarbi varbūt nav tik spilgti, taču kopumā Skiners ir turējis solījumu un izdevis «vēl vienu bliezēju» - albumu, kas ir

«deju mūzika, kuras fonā malkot tēju.»

«Uzpildīsim glāzes atvadu tostam jeb «Dry your eyes, mate!»,» komentējot «The Streets» finišu ar savas dziesmas vārdiem, kādā intervijā teicis Maiks.

Paldies!

Izdošanas datums - 07.02.2011.

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu