Baby Dee «Safe Inside the Day» (3)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto
References: API SITE

Labs Antonija Hegartija draugs un domubiedrs, 57 gadus vecais (vecā?) Baby Dee laiž klajā savu trešo soloalbumu «Safe Inside the Day».

Baby Dee «Safe Inside the Day»

(Drag City (Caroline))

9/12

Šobrīd Ņujorkas iedzīvotājs, 1953. gadā Klīvlendā dzimušais zēns pēc dzimuma maiņas operācijas pārtapis ekscentriskā akordeonistē un arfistē Beibijā Dī. Sākotnēji daudzus gadus muzicējis Manhetenas ielās kā ielu muzikants, desmit gadus strādājis katoļu baznīcā par ērģelnieku, uzstājies cirkā kā divpusējs hermafrodīts, tad vēlāk atmetis mūzikai ar roku un kļuvis par augļu koku potētāju, taču, kopš kāds no viņa aprūpētajiem kokiem uzgāzies virsū mājai, bija spiests domāt par jaunu karjeru.

Atgriezies pie mūzikas, Dī sācis piespēlēt arfu mazos klubiņos tādiem māksliniekiem kā Marks Almonds (Marc Almond), Antony And The Johnsons, Deividam Tibetam (Current 93) u.c.

Savdabīgā dziedātāja trīsuļojošs tenors pirmo reizi albumā izdots 2000. gada soloplatē "Little Window", gadu vēlāk seko mazā platīte un 2002. gadā otrais studijas veikums - dubultalbums "Love"s Small Song".

Šogad kopā ar draugiem izdots jauns albums «Safe Inside the Day». Tajā kā viesmūziķi piedalās Vils Oldhams (Will Oldham), kas kopā ar Metu Svīniju (Matt Sweeney) arī producējis disku, Andrew W.K., Robijs Lī (Robbie Lee), Makss Mostons (Max Moston) no «Antony and the Johnsons», Bils Brīzs (Bill Breeze) no «Psychic TV», Džons Kontreras (John Contreras) no «Current 93», Džeimss Lo (James Lo) no «Chavez» un Lia Kessela (Lia Kessel).

Foto: Publicitātes foto

Jaunajā platē Dī apraksta savu pārtapšanu no vienkārša zēna dziedošā arfistē, attēlo savu dzimto pilsētu, kaimiņus, apkārtējo vidi u.tml. Skaņdarbs «The Dance of Diminishing Possibilities», kas kā lielākā daļa albuma kompozīciju aranžēts ar klavierēm, arfu un stīgām, stāsta par Dī kaimiņiem, kuri ar cirvi saskaldījuši klavieres, radot Dī iztēlē savdabīgu simbolu pretstatus: «There»s a harp inside that piano, there«s a girl inside that boy.»

Divas kompozīcijas platē ir instrumentālas, radot asociācijas ar Toma Veitsa (Tom Waits) spocīgo, mazliet teatrālo skaņu pasauli.

Albuma raksturīgākais un, iespējams, jaudīgākais skaņdarbs ir «The Earlie King», kas tapis Gētes darba «Alkšņu ķēniņš» («Der Erlkönig») ietekmē, kurā attēlotas tēva rokās mirstoša zēna halucinācijas. Protams, no līdzībām ar Antoniju Hegartiju nav iespējams izvairīties, taču Baby Dee skaņu pasaule ir daudz tumšāka, mūzika mazliet artistiskāka, avangardiskāka, arī dziedājums daudz raupjāks un dzeļošāks.

Izdošanas datums - 21.01.2008.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu