Braids «Native Speaker» (5)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ejot cauri iesāktām, bet nepabeigtām albumu recenzijām, uzdūros šim vēl pašā gada sākumā ar «+» zīmi atzīmētajam Monreālas/Kalgari kvarteta «Braids» debijas albumam «Native Speaker».

Braids «Native Speaker»

(Kanine Records)

10/12

Nezinu, kā jūs, bet vasarā esmu pamatīgi nogarlaikojies, klausoties pēdējos mēnešos klajā laistos mūzikas ierakstus. Protams, laiku pa laikam tiek izdoti arī kādi aizraujoši darbi, taču kopumā arvien biežāk sāku atskatīties uz ierakstiem, kas nākuši klajā gada pirmajā pusē un pakāpeniski nemanot cēluši savu muzikālo akciju vērtību. Blakus «Gang Gang Dance» platei, Nikolasa Džara (Nicolas Jaar) elektroniskajiem eksperimentiem un Džulianas Barvikas (Julianna Barwick) ambiencēm šogad viens no simpātiskākajiem albumiem nāk no kanādiešu apvienības «Braids».

Kopš plates izdošanas pagājis vairāk nekā pusgads, taču, ja vēlaties formālu recenzijas iemeslu, lūk - 6.jūlijā paziņoti Kanādas mūzikas balvas «Polaris» (Kanādas ekvivalents britu «Mercury» mūzikas balvai) galvenie pretendenti, kuru vidū arī šis jauniešu kolektīva debijas albums.

Grupas pamatā četri mūziķi - divas meitenes un divi puiši, kas sapazinušies 2006.gadā Kalgari augstskolas kafejnīcā (tā vēsta leģenda). Pirmie mēģinājumi notikuši basģitārista Teilora Smita (Taylor Smith) vecāku mājas garāžā. Pēc diviem gadiem tiek izdots pirmais mazalbums, grupu iedvesmo pirmie veiksmīgie koncerti, kolēģu «Deerhunter» komplimenti, un «Braids», kas tolaik vēl saucās «The Neighbourhood Council», pārceļas no Kalgari uz Monreālu, lai sāktu nopietni gatavoties debijas albuma ierakstam.

Kā liecina grupas nosaukums («Bizes»), mūziķi lieliski iemācījušies aust un pīt dažādas skaņas. Katrs no viņiem dzied, katrs spēlē dažādus instrumentus, kopā uzburot savdabīgu daudzslāņainu muzikālu mozaīku. Mūzikas apskatnieki bieži piesauc «Animal Collective» ietekmes. Solo vokālistes, 21 gadu vecās Rafaelas Standelas Prestones (Raphaelle Standell-Preston) dziedājums bieži uzjundī asociācijas ar 1980.gadu sapņotājiem «Cocteau Twins» un «The Sundays» rotaļīgo, vieglo skanējumu, savukārt daudzbalsīgais melodiju jūklis ir tuvs nesen «Positivus» festivālā vaigā skatītajai Kalifornijas dziedātājai Kameronai Mesirovai (Cameron Mesirow) jeb «Glasser».

Braids "Native Speaker"
Braids "Native Speaker" Foto: Publicitātes foto

Saturiski Prestones dziesmu vārdi balansē uz abstraktā un erotiskā («Have you fucked all the stray kids yet?») robežas. Piemēram, viena no dziesmas «Glass Deers» pamattēmām ir vārdu salikums «fucked up», kas tiek fonētiski apspēlēts visas dziesmas garumā.

Lieliska noskaņu plate! Lieliska debija!

Izdošanas datums - 18.01.2011.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu