Common «Be» (9)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Hiphopa mākslinieks Komons (Common) nāk klajā ar iespējams savu labāko skaņuplati «Be».

Common «Be»

(Geffen Records)

10/12

Komons, īstajā vārdā Lonijs Rašīds Lins (Lonnie Rashied Lynn) bija viens no tiem retajiem hiphoperiem, kas 90. gadu sākumā nepakļāvās valdošajam gangsta hiphopa vilnim un palika uzticīgs džeza mūzikas ietekmēm un inteliģentu, literāru tekstu tradīcijai. Tikai 90. gadu beigās, kad Komons parakstīja līgumu ar lielo mūzikas izdevniecību MCA, atnāca arī pirmie lielie panākumi.

Komons kļuva par jaunās neosoula «Soulquarian» kustības (Lorina Hila, D'Angelo, Erika Badū ...) vienu no līdzveidotājiem. 1997. gada plate «One Day It'll All Make Sense» bija spilgts hiphopa un neosoula mikss ar vairākiem prominentiem viesmāksliniekiem - Lorina Hila, Q-Tip, De La Soul, Erika Badū, Cee-Lo un The Roots. Tieši Roots bundzinieks ?uestlove palīdzēja Komonam producēt 2000. gada lielisko «Like Water for Chocolate». Pēc nedaudz samocītā 2002. gada beigās izdotā «Electric Circus», Komons atgriežas ar vieglu, relaksētu un konceptuālu meistardarbu «Be».

Deviņas no 11 dziesmām producējis aktuālais hiphopa veco soula semplu meistars Kanje Vests (Kanye West), divus skaņdarbus palīdzējis radīt Dilla (Jay Dee). Kā raksta amerikāņu mūzikas žurnāls «The Rolling Stone», Kanje ir tas producents, kuru Komons ir gaidījis visu savu karjeru. Tik tiešām producenta maģiskie pirksti, kas sagrozījuši skaņu pults tembrus un bītus, radījuši patiesi klausāmu hiphopa ierakstu.

Arī šeit viesojas vairāki izcili mūsdienu viesmākslinieki, pirmkārt jau Džons Ledžends (John Legend) un Bilāls (Bilal).

Viena no plates skaistākajām dziesmām ir Mārvina Geja ietekmētā «Real People», kas atgādina kaut ko no ģeniālā «What»s Goin» on», savukārt duets ar Kanjē «The Food» ir ierakstīts slavenajā «Chappelle's Show» televīzijas šovā, kuru vada afroamerikāņu jautrītis Chappelle. Iespējams, šis ir vienīgais plates mīnuss, proti, šova aplausi mazliet izsit klausītāju no tīrā studijas ieraksta sajūtas. Viens no gada skaistākajiem hiphopa ierakstiem.

Izdošanas datums 24.05.2005.

Komentāri (9)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu