Malajube "Tromp-L'Oeil" (3)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Par vēl vienu gada rokhimnu "Montreal -40 °C" parūpējies kolektīvs no Kvebekas "Malajube".

Malajube "Tromp-L''Oeil" (Dare to Care) 9/12

Iepazīstieties (ja gadījumā vēl neesat pazīstami)! Franciski dziedošs kvartets no Kanādas (ak, kāds pārsteigums ... ), Kvebekas - Malajube. Puišu otrais studijas albums "Trompe-l''oeil" (nosaukums nedaudz koriģēts tehnisku iemeslu dēļ) šogad jau ticis nominēts "Polaris" mūzikas balvai (Kanādas ekvivalents britu "Mercury") kopā ar citiem 9 labākajiem Kanādas albumiem. To skaitā Wolf Parade, The New Pornographers, Broken Social Scene u.c. Starp citu, septembrī šo balvu ieguva nevis manis apskatītie Malajube, bet gan "Arcade Fire" stīgu vīrs Ouens Palets (Owen Pallett), jeb projekts Final Fantasy ar "He Poos Clouds" (apskats tuvākajā laikā).

Atšķirībā no franču rokgrupas Phoenix šo puišu jaunā plate diemžēl nav tā pa īstam iepriecinājusi, Malajube vīri nav pakļāvušies mūzikas industrijas dogmām un strikti pieturas pie savas dzimtās franču valodas. Tas arī lielākais grupas trumpis. Plates galvenais singls un manis minētā roka himna "Montreal -40 °C" (skat. video) ir spēcīgs britu un aktuālās Kanādas rokmūzikas sakausējums. Muzikāli tas pat kaut kur atgādina pirms dažiem gadiem izdotā britu kolektīva Simian singlu "La Breeze".

Sākotnēji izdots februārī Kanādā, šomēnes albums tiks laists klajā arī ASV. Jaunais disks seko 2004. gadā izdotajam debijas ierakstam "Le Compte Complet" no kura Kvebekas radio par atzītiem hitiem kļuva skaņdarbi "Le Metronome" un "La Valerie". Pēc albuma sekoja festivālu un klubu koncertu tūre, vairāki koncerti notikuši kopā ar draugiem no grupas "The Dears".

Jāatzīst, ka viegli ļauties pirmā mirkļa vājumam un, balstoties uz dažiem spēcīgiem hitiem un fascinējošās franču valodas, nedaudz pārvērtēt kādu mākslinieku. Pēc vairākām plates noklausīšanās reizēm esmu nolaidies nedaudz uz zemes un diemžēl atklājis arī pāris nepilnību. Kaut kopumā šis ir teicams roka ieraksts.

Plati ievada minūti garais teju vai Flaming Lips garā ieturētais "Jus De Canneberges" - brīnišķīgs lirisks roka eposs, kuram gan, manuprāt, pietrūkst tāda īsta turpinājuma, tas diemžēl pēc 58 sekundēm apraujas. Seko jau minētais vitālais "Montreal -40 °C" piedaloties māksliniekam Pierre Lapointe, un sapņainais plates ievads jau sen piemirsies. "Pate Filo" ieskanas kā Ziemassvētku Hot Hot Heat, taču solists Žuljens Mino (Julien Mineau) atkal no griezīgā rokera balss tembra atgriežas pie maiga, samtaina dziedājuma. Savdabīgā diskopanka un hiphopa hibrīdā "La Russe" kā viesmākslinieki pieaicināti Kvebekas reperi Loco Locass. "Fille A Plumes" ievadošie akordi pat iebrien Arcade Fire skaņu pasaulē, taču turpinājums apvieno kaut ko no "emo" un pankroka elementiem. Brīžiem kaut kur nedaudz pazūd muzikalitāte, taču visā visumā labs "sezonas ieraksts".

Izdošanas datums 26.02.2006.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu