Sufjan Stevens «Illinois» (4)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pirms diviem gadiem Detroitas dziesminieks Sufjans Stīvens (Sufjan Stevens) aizsāka ambiciozu projektu - visu 50 Amerikas štatu iemūžināšanu mūzikā.

Sufjan Stevens «Illinois»

(Asthmatic Kitty)

11/12

2003. gadā nāca klajā pirmais no «50 štatu» albumiem «Greetings From Michigan The Great Lake State», kas iepazīstināja pasauli ar šo talantīgo multiinstrumentālistu. Pēc gada Sufjans novirzās no iecerētā plāna un izdod «Seven Swans», kas ir vairāk personiska rakstura un muzikāli diemžēl nestāv līdzās Mičiganas platei. Beidzot esam sagaidījuši «50 štatu» otro albumu, kas veltīts Ilinoisai - «Illinois».

Šoreiz mākslinieks, būdams liels literatūras cienītājs, dziesmu nosaukumus izdomājis īpaši garus (skat. zemāk). Muzikāli nekādas lielās pārmaiņas nav jūtamas - tie paši 5/4 ritmi, stīgu kvarteti, sieviešu fona vokāli, akustiskā ģitāra, bandžo u.c. Vairākos skaņdarbos atkal iezogas kaut kas no Stīva Raiha skaņu faktūras, kaut kas no free jazz elementiem ...

Atšķirībā no Mičiganas ieraksta, kas ir paša Sufjana dzimtā puse, Ilinoisa tiek aplūkota no novērotāja skatpunkta; varenā un industriālā Čikāga, plašās prērijas, vērtīgā kultūras dzīve (atsauces uz dzejnieku K. Sandburgu un komponistiem/producentiem Rodžersu un Hammeršteinu - Richard Rodgers, Oscar Hammerstein), zīmīgā vēsture (Abrahams Linkolns), sēriju slepkavas, Supermens un NLO.

Sufjan Stevens "Illinois"
Sufjan Stevens "Illinois" Foto: Publicitātes foto

Šis ieraksts ir kā neliela brošūra, gluži vai muzikāla eseja. Nezinu vai Sufjans izpildīs gandrīz neiespējamo «50 štatu» projektu, iespējams, tas viņam nebūs pa spēkam, pietrūks laika vai viņš vienkārši sajuks prāta, taču es ar lielu interesi gaidīšu turpinājumu šim unikālajam un konceptuālajam projektam. Katrā ziņā «Greetings From Michigan The Great Lake State» un «Illinois» ir brīnišķīgi darbi.

Izdošanas datums 04.07.2005.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu