Sigur Ros "()" (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ir grūti izvairīties no subjektīvām pārdomām, rakstot par mūzikas ierakstiem, īpaši par tādiem, kas pašam liekas interesanti.

Sigur Ros "()" (FatCat) 11/12

Diemžēl vai par laimi, Sigur Ros ir viena no tām nedaudzajām grupām, kas, manuprāt, ir spējušas pārliecināt, ka arī no salīdzinoši mazas valstiņas, šajā gadījumā – Islandes, ir iespējams sagaidīt lielus muzikālus notikumus (protams, jāmin arī Bjorka, Mum un Gus Gus panākumi). Tā dēvētajā akadēmiskajā mūzikā šī mazo valstu tendence jau ir kļuvusi par dominējošo, šeit jāmin kaut vai somu – Einojuhani Rautavaara, igauņu – Arvo Part, poļu – Henryk Gorecki u.c.

Līdz ar Sigur Ros, kuru mūziku nevarētu apzīmēt kā "pop", pasaule arvien biežāk sāk lūkoties uz tām teritorijām, kas spēj piedāvāt kaut ko muzikāli un kvalitatīvi atšķirīgu, ārpus etniskās mūzikas žanra. „Austrumeiropa ir modē,” kā teikts kādā publikācijā; varētu atbilst patiesībai, to apliecina kaut vai Austrumeiropas kino un teātra kultūra.

Protams, Sigur Ros nāk no cita reģiona, taču starptautisku atzinību spējuši iegūt nedziedot angliski, kas varētu kalpot kā labs piemērs arī citiem. Arī dziedot angliski, protams, ir iespējams gūt starptautiskus panākumus, kā to izdarījuši, piemēram, spāņu Migala.

Atgriežoties pie Sigur Ros, kuru jaunajam, pēc skaita trešajam albumam nav nosaukuma, jāsaka, ka tas ir veiksmīgs turpinājums 1999. gada "Agaetis Byrjun". Muzikāli grupa ir palikusi uzticīga savam izkoptajam stilam. Par savām ietekmēm grupa atzīst Talk Talk divus pēdējos albumus “Loughing Stock” un “Spirit Of Eden”, kas uzskatāmi par tā dēvētā post-rock/experimental virziena pamatakmeņiem, blakus Slint un Durutti Column. Kā arī Talk Talk sekotāju Bark Psychosis daiļradi.

Šobrīd Sigur Ros ir kļuvusi par vienu no visvairāk apspriestajām grupām, mūzikas kritiķi un klausītāji paredz viņiem lielu nākotni un liek blakus tādiem vārdiem kā Radiohead un Godspeed You Black Emperror!, ar kuriem, starp citu, grupa jau ir paspējusi sniegt vairākus kopējus koncertus.

Izdošanas datums: 29.10.2002.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu