Marissa Nadler «Songs III: Bird on the Water» (3)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto
References: API SITE

Patīkamu pārsteigumu pagājušonedēļ sagādāja «Skaņu meža» radošā komanda, paziņojot, ka šā gada festivālā viena no ārzemju viešņām būs Marisa Nadlere (Marissa Nadler).

Marissa Nadler «Songs III: Bird on the Water»

(Peacefrog)

9/12

Šī gaidāmā Marisas uzstāšanās Rīgā ir labs iemesls, lai nedaudz atgrieztos pagājušā gada martā un mazliet ieskatītos (pagājušogad vienkārši to nepaspēju) vienā no 2007. gada skaistākajiem antifolka ierakstiem «Songs III: Bird on the Water».

26 gadus vecās amerikāņu sapņu folka dziesminieces trešais studijas ieraksts izdots jau pirms gada, tā melnbalto vāciņu rotā mazs putniņa attēls. Arī albuma nosaukums un atsevišķas dziesmas ir savdabīgas norādes uz, kā pati māksliniece izsakās, viņas apsēstību ar putniem. Muzikāli jaunā plate ir atmosfēriskāka, bagātīgāk aranžēta par pirmajiem diviem albumiem («Ballads of Living and Dying» un «The Saga of Mayflower May»), liels nopelns skaņas apstrādē un producēšanā ir dziesminiekam Gregam Vīksam (Greg Weeks).

Protams, klausoties Marisas melanholisko dziedājumu un savdabīgo tembru, rodas virkne asociāciju, pirmkārt jau ar Džoanu Ņūsomu (Joanna Newsom) un «Mazzy Star» solisti Houpu Sandovalu (Hope Sandoval), taču pati Marisa par savām galvenajām muzikālajām ietekmēm min Leonardu Koenu (Leonard Cohen), Džoniju Mitčelu (Joni Mitchell) un Ninu Simoni (Nina Simone). Arī šajā platē starp savām dziesmām, māksliniece iekļāvusi Koena «Famous Blue Raincoat» un Nīla Janga «Cortez the Killer».

Marisa nākusi no, kā pati komentē, mākslinieciskas «renesanses tipa» ģimenes. Studējusi glezniecību, mākslas vēsturi, vēlāk arī sākusi interesēties par mūziku. Pusaudža gados kādā no «Nirvanas» dziesmām atradusi atsauci uz Leonardu Koenu, sākusi interesēties par viņa daiļradi un drīz sākusi komponēt pati savas dziesmas.

Marisas dziesmas parasti attēlo kādu iedomātu pasauli, ar saviem iedomātiem tēliem un personāžiem. Manuprāt, plates skaistākā kompozīcija ir «Silvia» (video), kas stāsta par dzejnieci Silviju Platu (Sylvia Plath 1932-1963).

Silvia, Silvia, Silvia, I met you in the belly of a whale Silvia, Silvia, Silvia Oh where did you fail

Brīnišķīgs ir arī ievadošais «Diamond Heart» (audio).

Izdošanas datums: 12.03.2007.


Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu