Bell Orchestre "As Seen Through Windows" (2)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto
References: API SITE

2008. gadā viens no skaistākajiem koncertiem Rīgas pārpildītajā Vecrīgas klubā "Depo" bija tieši šīs kanādiešu instrumentālās mūzikas apvienības iznāciens.

Bell Orchestre "As Seen Through Windows" (Arts & Crafts) 9/12

Toreiz pirms koncerta (sīkāks grupas vēstures un koncerta izklāsts šeit - Bell Orchestre - Throw it on A Fire) no grupas vijolnieces Sāras Neufeldas (Sarah Neufeld) noskaidroju, ka visas topošā otrā studijas albuma dziesmas jau ierakstītas, atliek tikai tās kopā ar "Tortoise" dalībnieku un producentu Džonu Makentairu (John McEntire) samiksēt. Šī miksēšana, protams, arī visi citi ar izdošanu saistītie procesi ilguši teju sešus mēnešus. Plate, kas seko 2005. gada "Recording a Tape the Colour of the Light", beidzot ir pieejama arī mums.

Bell Orchestre "As Seen Through Windows"
Bell Orchestre "As Seen Through Windows" Foto: Publicitātes foto

Patiesībā lielāko daļu jaunā muzikālā materiāla Rīgas koncertā mēs dzirdējām klātienē un tagad beidzot savām audioatmiņām varam pierakstīt klāt konkrētus kompozīciju nosaukumus. Piemēram, "klezmer" mūzikas ietekmētais, jestrais koncerta ievadskaņdarbs, šķiet, albumā indentificējams kā "The Gaze", savukārt "reihiskais" minimālisma un postroka eposs ar emocionālu šķērsgriezumu kompozīcijas vidusdaļā ir "Elephant". Plates jaudīgākais skaņdarbs, manuprāt (skat. audio). Līdz ar dziesmas 4. minūti, īpaši no 4,20, pastāv liela iespēja pacelties spārnos un atgriezties uz zemes tikai, kad albums ir izskanējis.

function orbRadio(songid){var playerWin = window.open(''http://www.orb.lv/player2/?cat=user&subcat=79652&subcat2=900984&songid=''+songid+'''',''player_new'',''width=950,height=650,left=0,top=0,scrollbars=yes,resizable=yes'');playerWin.focus();}Bell Orchestre - Throw it on A Fire

Nē, protams, Bell Orchestre nav tik "lidojošs" un atmosfērisks skanējums, kā, piemēram, "Sigur Ros", nav tik draudīga dramaturģija kā GYBE un nav tik intīms emocionāls vēstījums kā "Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra", taču šajā mūzikā uzkavēties ir gana interesanti, īpaši, ja tā piedzīvota klātienē.

Paši mūziķi pie savām muzikālajām ietekmēm min regeja leģendu Lī "Scratch" Periju un igauņu mūsdienu klasiskās mūzikas skaņradi Arvo Pērtu, starp citu, gan viens, gan otrs arī bijuši Rīgā. Rīgā, protams, bijis arī Stīve Reihs, arī šo faktu, visticamāk, minēs 2035. gada mūzikas mācības stundās skolā. Tieši šīs klasiskās mūzikas ietekmes spilgti jūtamas grupas mūzikā, Bell Orchestre ierakstu droši varētu izdot gan ECM, gan "Winter & Winter", gan paša Džona Zorna (John Zorn) "Tzadik" ierakstu izdevniecības. Bell Orchestre apvieno džeza, roka, klasiskās mūzikas elementus, vienā no skaņdarbiem pat dzīvajiem instrumentiem pārliekot elektroniķa Aphex Twin 1997. gada "Come to Daddy" EP skaņdarbu "Bucephalus Bouncing Ball".

Skaista mūzika!

Izdošanas datums - 10.03.2009.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu