Fiona Apple «Extraordinary Machine» (2)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Beidzot pēc sešu gadu pauzes dienas gaismu ieraudzījis dziedātājas Fionas Eplas (Fiona Apple) trešais studijas albums «Extraordinary Machine».

Fiona Apple «Extraordinary Machine»

(Sony)

9/12

1997. gadā jaunā toreiz 20 gadus vecā dziedātāja satricināja mūzikas pasauli ar savu spilgto debijas plati «Tidal», kas tika pārdota 2,7 miljonos ekspemplāru. Pēc diviem gadiem Fiona atgriezās ar satriecošo «When the Pawn ...» un drīzumā nozuda no sabiedrības acīm.

Viņai nav nedz mobilā telefona, nedz autovadītāja apliecības, nedz arī paša auto. Vairākus gadus māksliniece dzīvojusi Losandželosas nostūrī kopā ar savu māsu un terjeru Dženetu. Vienīgās mēbeles, kas bija atrodamas lielajā mājā bija zaļi spilveni, dīvāns un mazs televizors, kurš pat nebija pieslēgts pie antenas.

Šogad 28 gadus vecā māksliniece ir pārstājusi apmeklēt psihoterapeitu, pārstājusi lietot zāles, tā vietā dodot priekšroku garām pastaigām svaigā gaisā. Mokošais trešā albuma ieraksts tika iesākts jau 2002. gadā kopā ar «When the Pawn ...» producentu Džonu Brionu (Jon Brion), taču tad sākās domstarpības ar ierakstu kompāniju «Sony BMG», kas salīdzinoši nekomerciālo ierakstu nevēlējās izdot.

«Kas tas tāds vispār ir?», toreiz izsaucās kāds no BMG bosiem. «Kur ir mūsu singli?»

Tādēļ jau kādu laiku plašajos interneta tīmekļos bija atrodama šī sākotnējā 2002. gada Eplas jaunā albuma versija un dziedātājas fani varēja baudīt dziesmas pirms laika. Pati Epla atzīst, ka tobrīd viņai pašai nebija īsti skaidra albuma koncepcija un tika pieņemts lēmums esošos demo nodot citam producentam. Epla pat esot atmetusi ar roku mūzikai, līdz uzzinājusi, ka vairāki viņas fani sākuši savdabīgu protesta akciju pret «ļauno» ierakstu kompāniju.

Fiona Apple «Extraordinary Machine»
Fiona Apple «Extraordinary Machine» Foto: Publicitātes foto

«The Extraordinary Machine» īstajā versijā iekļautas tikai divas jaunas kompozīcijas, viena vecā izmesta un desmit esošo dziesmu jaunas versijas. Salīdzinot abas plates ir jūtams katra producenta rokraksts - Elizondo dažās dziesmās ir palēninājis ritmu, citas pastiepis, vietām pielikdams jaunas perkusijas un citus ritma knifus, taču noteikt kura versija ir labāka ir visnotaļ sarežģīts uzdevums.

Protams, mūzikas veikalos iegūlies tieši Elizondo producētais albums, tādēļ vērtējums izriet tieši no šī aspekta. Nekādas lielas muzikālas pārmaiņas kopš 1997. gada debijas nav notikušas, Epla ir kļuvusi nedaudz mierīgāka, pieradinātāka un pieaugušāka. Dziesmas ir spēcīgas, tiesa, šeit nav atrodams neviens izteikts topu singls, varbūt vienīgi dinamiskais «Get Him Back», kas Briona versijā, manuprāt, skanēja iespaidīgāk. Lieliskākās dziesmas, manuprāt, ir gan «Window», gan «Oh Sailor». Atliek cerēt, ka dziedātājas nākošais albums mums nebūs tik ilgi jāgaida ...

Izdošanas datums 04.10.2005.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu