Panda Bear «Tomboy» (10)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Cilvēks, kas pēdējos gados atbildīgs par diviem brīnišķīgiem mūzikas ierakstiem («Person Pitch» (2007) un «Merriweather Post Pavilion» (2009)), šomēnes atgriežas ar savu ceturto soloalbumu «Tomboy», kas ir vēl viens šedevrs neopsihedēlijas un maigo trokšņu mūzikas katalogā.

Panda Bear «Tomboy»

(Paw tracks)

10/12

Noa Lenoks (Noah Lennox) jeb Panda Bear, kas pazīstams arī kā amerikāņu (Baltimoras) eksperimentālās roka grupas «Animal Collective» dalībnieks, jau kādu laiku kopā ar sievu un meitiņu mitinās Portugālē. Tieši šajā Eiropas valstī arī savulaik tapis iepriekšējais Lenoksa solodarbs «Person Pitch», kas izpelnījās nedalītu mūzikas kritiķu sajūsmu un plašo samplu izmantošanas un reverbrētās skaņas dēļ zināmā mērā iekustināja «chillwave» vilni (skat. resursos, kas ir «chillwave») .

Savā jaunajā albumā Noa atteicies no samplēšanas, vairāk liekot akcentu uz ģitāru un dziesmu struktūru (daudz izmantots «Korg M-3» modelis, kuram cauri laista ģitāra). Starp citu, sākotnēji plati bija iecerēts laist klajā 2010. gadā, taču radošais process, kā tas bieži mēdz notikt, ievilcies. Arī «Animal Collective» tūres grafiks ieviesa zināmas korekcijas...

«Person Pitch» tapa māksliniekam ierastajās nakts stundās viņa mazajā Lisabonas dzīvoklītī, turpretī jaunais ieraksts galvenokārt tika gatavots jaunizveidotajā Lenoksa pagraba studijā, kas atrodas Lisabonas centrā kādā izbijušā rūpnīcas ēkā («Interpress»), kurā mitinās dažādi ar mākslu saistīti radoši ļaudis. Noa uz studiju devies kā uz dienas darbu. Nakts sajūtas ilūziju līdzēja radīt pati telpa, kurā nebija neviena loga.

«Tomboy» ir konkrētāks, agresīvāks par savu priekšgājēju. Tik tiešām vairākas kompozīcijas balstās tieši uz elektriskās ģitāras rifa («Tomboy», «Alsatian Darn»), brīžiem Noa gremdējas apcerīgās ambientās noskaņās («Scheherazade» izklausās pastorāli), brīžiem atgriežas pie Braiena Vilsona (Brian Wilson) un «The Beach Boys» 1960.gadu psihedēlijas («Surfer's Hymn»). «Pandu Lāča» mūzikā var saklausīt arī ko viegli reliģisku, šo to no gregoriāņu dziedājumiem, arī plašais reverbrētais skanējums atgādina baznīcu augsto griestu skanīgās velves efektu (Noa savulaik studējis reliģiju)...

«You Can Count on Me», iespējams, ir skaistākā Lenoksa dziesma kopš «My Girls».

Izdošanas datums - 12.04.2011.

Komentāri (10)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu