Fleet Foxes «Helplessness Blues»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Jau kopš marta beigām Sietlas puišu «Fleet Foxes» ilgi gaidītais otrais albums klejojis globālajā tīmeklī un visi, kas seko šās grupas daiļradei, noteikti jauno plati ir izklausījušies krustu šķērsu. Šobrīd pilnīgi legāli jauno albumu bez maksas iespējams noklausīties bezpeļņas organizācijas «National Public Radio» (NPR - www.npr.org) mājas lapā (skat. resursus).

Fleet Foxes «Helplessness Blues»

(Sub Pop)

9/12

Ja grupas debijas albums gan mūzikas klausītāju, gan kritiķu prāt bija viens no 2008.gada svarīgākajiem debijas ierakstiem (žurnāls «Uncut» to, piemēram, kronēja par gada albumu), tad jaunais «Helplessness Blues» vairs netiek vērtēts tik viennozīmīgi. Tiesa, arī šoreiz 80% vērtējumu tomēr ir pozitīvi, kritiskākais izrādījies prestižais britu mūzikas izdevums NME, kas Gevina Heinsa (Gavin Haynes) personā jauno albumu novērtējis ar 4/10.

Acīmredzot tomēr kādam «krīt uz nerviem» šāda kristāldzidra, varbūt pat pārlieku skaista un pareiza mūzika ...

Ja godīgi, saprotu šādu pancīgu pretestību, reizēm arī man nav skaidrs kāpēc kāds konkrēts ieraksts gūst milzīgu atzinību,

taču šoreiz laikam pievienošos vairākumam. Manuprāt, «Helplessness Blues» ir spēcīgs darbs.

Lai arī albums tapis, kā atklājuši intervijās grupas dalībnieki, lielās radošās mokās - daudzas dziesmas pārrakstītas, viss materiāls vairākkārt pārmiksēts, tas, manuprāt, tomēr ir muzikāli smalks, niansēts un daudzslāņains ieraksts. Grupa palikusi uzticīga savam agrīno ierakstu skanējumam, kas ir viegls, barokāls folks ar daudzbalsīgām balsīm, papildinot savu skaņu paleti ar cītaru, Apalaču kalnu cimbalu, «Moog» sintezatoru, timpāniem, pūšamajiem (saksofons, flauta) un stīgām, kas īpaši skaidri dzirdams astoņu minūšu daudzdaļīgajā skaņdarbā «The Shrine/An Argument».

Fleet Foxes "Helplessness Blues"
Fleet Foxes "Helplessness Blues" Foto: Publicitātes foto

Tas šoreiz šajā apskatā arī viss ... protams, daudz varam runāt par grupas reliģiskajiem uzskatiem, par sarežģīto albuma tapšanas procesu, bet tas lai paliek citām reizēm. Nobeigumā vien piebildīšu: lai arī kopumā ieraksts ir nenoliedzami skanīgs un visādi citādi brīnišķīgs, manuprāt, tas tomēr ir nedaudz pārproducēts - pārāk daudz dažādu perkusiju, instrumentu, trokšņu... «Sun Giant EP» paliek nepārspēts.

Labākās dziesmas: «Montezuma», «Bedouin Dress» un «Battery Kinzie».

P.S. Starp citu, šonakt NPR translēs grupas koncertu (pēc Latvijas laika plkst. 04:30).

Izdošanas datums - 03.05.2011.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu