Estelle «Shine» (2)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto
References: API SITE

Gluži par jaunpienācēju britu mūzikā 27 gadus veco tumšādaino dziedātāju Estelli (Fanta Estelle Swaray) dēvēt tomēr nebūtu īsti pareizi. Jau pirms četriem gadiem Estelle klajā laida savu debijas plati «The 18th Day», diemžēl plate neguva cerētos komerciālos panākumus, ar grūtībām pirmajā pārdošanas nedēļā pārkāpjot Apvienotās Karalistes albumu top40 slieksni.

Estelle «Shine»

(Atlantic)

9/12

Toreiz, ja pareizi atceros, Estelles cerēto nišu bija okupējusi cita melnādaina britu dziedātāja Džamelia (Jamelia). Jāatzīst, ka Estelles arsenālā nebija arī izteikta hitsingla, kāds bija jau minētajai Džameliai, proti, «Superstar».

Diemžēl drīz dziedātājas un izdevējkompānijas «V2 Records» ceļi šķīrās, taču Estelle turpināja savu mūziku izdot pati savas izdevniecības «Stellar Ents» apgādā. Likās jau, ka Estelles mūzikas karjera ir galā, taču tad kā Dieva sūtnis Estelli uzmeklēja amerikāņu vieglās soulmūzikas sultāns Džons Ledžends (John Legend) un paņēma savas mūzikas kopmānijas «Homeschool» aprūpē.

Šobrīd jau Bruklinas pastāvīgā iedzīvotāja Estelle var droši apgalvot, ka dzimtajās britu salās viņu pienācīgi nav novērtējuši, nesen kādā intervijā dziedātāja izteikusi neizpratni par Lielbritānijas mūzikas industrijas aktivitātēm, reklamējot tieši baltās (domāta ādas krāsa) souldziedātājas. Estelle ir no sirds aizvainota, ka viņai nācās pamest Londonu un strādāt ASV, lai pēc tam varētu iekarot dzimtenes mūzikas tirgu, kamēr Lielbritānijā par jaunajām soulmūzikas zvaigznēm tiek «bīdītas» Adele un Dafija.

Šeit gan vēlētos mazliet oponēt, apgalvojot, ka muzikāli gan Eimija Vainhausa, gan Dafija tomēr korektāk pieturas pie 60., 70. gadu zelta soulmūzikas, turpretī Estelles jaunais ieraksts «Shine» ir regeja, hiphopa, mūsdienu R&B un tikai mazliet klasiska soula stilu sajaukums. Arī veids, kā sagatavots «Shine», ir izteikti komerciāls un amerikāņu valdošajām šovbiznesa tendencēm pakārtots. Galvenokārt jau jāmin fakts, ka teju katru dziesmu platē producējis cits skaņu vīrs (zūd vienotais koncepts). Viesmākslinieku un producentu saraksts izskatās šādi: Vaiklefs Žans (Wyclef Jean), will.i.am, Cee-Lo, Swizz Beats, Marks Ronsons (Mark Ronson), Kanje Vests (Kanye West) un jau minētais Džons Ledžends. Pati Estelle ir pateicīga Dievam, ka redzējusi šos meistarus darbībā, daudz ko no viņiem mācījusies, arī atziņu, ka katra dziesma jāieraksta tā, it kā tā būtu pēdējā, ar simtprocentīgu atdevi.

Estelle «Shine»
Estelle «Shine» Foto: Publicitātes foto

Šoreiz Estelle par komerciāliem panākumiem var būt droša, platē ir vismaz viens nesošs hitsingls, nesen britu mūzikas singlu topu iekarojušais «American Boy», kas ieskaņots kopā ar Kanji Vestu (produc. will.i.am). Skaņdarbs ir britu meitenes un amerikāņu puiša dialogs, kurā Kanje Vests savās rīmēs nedaudz ironizē par britu tabloīdu kultūru. Plati ievada vēl viens kvarteta Black Eyed Peas līdera will.i.am producētais «Wait A Minute (Just A Touch)», skanējuma un melodijas ziņā atgādinot kaut ko no amerikāņu dziedātājas Amerie. Sekojošā «No Substitute Love» pamatā palēnināti Džordža Maikla (George Michaels) dziesmas «Faith» ģitāras akordi, brīnišķīga soul melodija, kas atgādina kaut ko no Lorinas Hilas (Lauryn Hill) 90. gadu daiļrades. Vēl viens lielisks soulmūzikas paraugs ir «More Than Friends». «Magnificent» un «Come Over» ir regeja stilā producēti skaņdarbi, savukārt ar Vaiklefa producēto «So Much Out The Way» Estelle demonstrē savus repošanas talantus, patiesībā Estelle pati sevi vairāk uzskata par reperi, mazāk par dziedātāju.

«Back In Love» ir skanīga, džezīga balāde, arī «You Are» ir eleganta balāde, kurā Estelle dzirdama kopā ar savu patronu Džonu Ledžendu. Gnarls Barkley zvaigzne Sī-Lo (Cee-Lo) piedalās saulainājā «Pretty Please (Love Me)», bet plati noslēdz titulskaņdarbs «Shine», kas sakausē britu garāžrepa un amerikāņu hiphopa elementus. Veiksmīgs transatlantisks mūzikas biznesa projekts.

Izdošanas datums - 31.03.2008.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu