Norah Jones «Feels Like Home» (10)

Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pēc vairāku miljonu iepriekšējā albuma kopiju pārdošanas un astoņu «Grammy» balvu saņemšanas Noras Džounsas (Norah Jones) karjeras pagrieziena punkts varēja būt diemžēl tikai lejup, tomēr reti kurš paredzēja, ka tas izrādīsies tik smags un nepatīkams kritiens.

Norah Jones «Feels Like Home»

(Blue Note)

6/12

Mākslinieces jaunākais studijas veikums «Feels Like Home» būtībā, izmantojot pirmās plates veiksmīgo formulu, nedaudz pamainot muzikālā koncepta žanrisko raksturu, ir it kā nevainīgs un ausij tīkams veikums. Vienīgā problēma – tas ir sasodīti neinteresants un garlaicīgs.

Iznākot slavenajam «Come Away With Me» ierakstam, daudzi mūzikas speciālisti jau paspēja Noru Džounsu nodēvēt par perfektu mietpilsoņu mūziku, kam personīgi negribēju īsti piekrist, un, tik tiešām, plates komerciālie panākumi bija neticami – pārdoti gandrīz 20 miljoni albuma kopiju. Noras samtainajā balsī labprāt veldzējās gandrīz visu gadagājumu cilvēki, šķiet, viegla salondžeza, kantri, folka un blūza muzikālā sintēze bija savaldzinājusi ikvienu.

Foto: Publicitātes foto

«Feels Like Home» it kā piedāvā to pašu Noru Džounsu, tās pašas jaukās balādes par mīlestību un zvaigznēm, tomēr šoreiz kaut kas ir citādi. Viena no lielākajām atšķirībām ir pavadošo mūziķu sastāvs – šeit nav ne izcilā ģitārista Bila Frizela (Bill Frissel), ne arī pianista Sema Jahela (Sam Yahel), tikai epizodiski parādās bundzinieks Braiens Bleids (Brian Blade). Muzikāli Nora šoreiz vairāk kā pirmajā ierakstā pievēršas kantrī un blūza tēmām, par to liecina kantri zvaigznes Dolija Pārtones (Dolly Parton) viesvokāls vienā no kompozīcijām. Galu galā pēc vairākām atkārtotām noklausīšanās reizēm atmiņā neiespiežas neviena melodija, diemžēl nepamet sajūta, ka šīs dziesmas dzied kāda interesi par muzicēšanu zaudējusi, auksta bezemociju būtne.

Manuprāt, šādu mūziku veiksmīgi raksturotu kāds krāšņs interjera salonveikals, kurā būtu iespējams iegādāties dažādus acij tīkamus telpas interjera priekšmetus, kuru funkcionālā nozīme būtu pielīdzināma nullei. Diemžēl plate «Feels Like Home» varētu veiksmīgi kalpot par šāda nevainojama interjera sastāvdaļu katra mietpilsoņa mājas ierakstu plauktiņā blakus interjera literatūrai, interjera mākslas darbiem un interjera kinofilmām.

Izdošanas datums 10.02.2004.

Komentāri (10)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu