Death Cab for Cutie «Codes and Keys» (8)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Bens Gibards
Bens Gibards Foto: Autumn de Wilde

Bens Gibards (Ben Gibbard), nu jau būdams precēts vīrs (viņa izredzētā ir valdzinošā Holivudas aktrise un dziedātāja Zoija Dešanela (Zooey Deschanel), šonedēļ atgriezies pie klausītājiem ar septīto savas pamatgrupas «Death Cab for Cutie» albumu (atgādināšu, ka Gibards ir arī viens no «The Postal Service»).

Death Cab for Cutie «Codes and Keys»

(Atlantic)

9/12

Daudz neatkārtošos, bet esmu vienmēr bijis liels Bena Gibarda un viņa muzikālo projektu cienītājs. Man tīk gan Gibarda melodijas, gan simpātiskie teksti un ierakstu tehniskais skanējums (te liels nopelns grupas ģitāristam Krisam Vallam).Arī šo jauno ierakstu ar interesi gaidīju, īpaši pēc pagājušā gada Gibarda paziņojuma, ka jaunajā albumā nebūšot ģitāru un tas galvenokārt top, izmantojot dažādus analogos sintezatorus.

Bez ģitārām gan grupa nav iztikusi, taču kopumā

šis studijas albums ir vistuvākais radinieks Gibarda elektroniskajam projektam «The Postal Service».

Jaunais albums seko 2008.gada platei «Narrow Stairs» un pusaudžu vampīrfilmas «Krēsla» («Twilight») turpinājuma «Jauns mēness» («New Moon») skaņu celiņa galvenajam singlam «Meet Me On the Equinox» un ierakstīts vairākās pilsētās - Losandželosā, Vankūverā, Sanfrancisko, Portlendā un Sietlā, laiku pa laikam taisot divu nedēļu pārtraukumus, lai pavadītu laiku kopā ar ģimenēm.

Death Cab for Cutie "Codes and Keys"
Death Cab for Cutie "Codes and Keys" Foto: Publicitātes foto

Iespējams, ka tieši ģitārista Krisa Vallas dzīves vietas maiņa (viņš pārcēlies no Portlendas uz Sietlu), daudzo studiju maiņa kalpojusi kā iedvesmas avots albuma pirmajam singlam «You Are A Tourist» (skat. video), kura video tapšanai bija iespējams sekot līdzi tiešraidē.

Lai arī mūzikas kritiķi šo ierakstu vērtē dažādi («Guardian» apskatnieks novērtējis plati ar divām zvaigznītēm), manuprāt, «Codes and Keys» ir labākais grupas albums kopš 2003.gada «Transatlanticism».

Plati ievada krautrokam raksturīga raidšķīvja kustība, pulsējošs bass un vieglas «Postal Service» bīta dekorācijas, kurām pa virsu Gibards aicina gulēt pie iedegtas gaismas («Sleep, sleep with the lights on»). Seko salīdzinoši neizteiksmīgs plates titulskaņdarbs «Codes and Keys» ar stīgu sintezatora tēmu, vēl viens «postalservisīgs» hits «Some Boys», līdz grupa ieslīd iepriekšējā albuma krautroka estētikā ar teju sešu minūšu garo «Doors Unlocked and Open».

Tieši ar plates aktuālo singlu, kura nesējspēks ir elegants ģitāras motīvs, kas caurvij dziesmu, un mantriskais «When there's a burning in your heart», ieraksts ieskanas tā pa īstam. Ļoti skaists ir ambientais (Valla ir liels Braiena Īno cienītājs) «Unobstructed Views», kā arī vēl viens elektronizētais grupas eksperiments «Monday Morning».

Tomēr, ja jāizceļ viens skaņdarbs, tad gada top20 dziesmu topam droši var pievienot «Underneath the Sycamore», kas ir perfekts popmūzikas un alternatīvā roka sakausējums.

Izdošanas datums - 31.05.2011.

Komentāri (8)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu