Neon Neon «Stainless Style»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šķiet, mūzikas industrijā atziņa «pastāvēs tas, kas mainīsies» ir viens no panākumu galvenajiem priekšnosacījumiem.

Neon Neon «Stainless Style»

(Lex)

9/12

Gluži kā Deivids Bovijs vai Madonna, kuri katru jaunu studijas ierakstu cenšas veidot atšķirīgu no iepriekšējiem, viens no Velsas pazīstamākajiem eksperimentētājiem Grafs Rīzs (Gruff Rhys), ko daudzi no mums pazīst kā «Super Furry Animals» līderi, piedāvā sevi jaunā ampluā, proti, kā daļu no projekta «Neon Neon».

Šoreiz Rīzs, sadarbojoties ar elektroniskās mūzikas producentu Braienu Hollonu (Bryan Hollon) aka Boom Bip un citiem viesmūziķiem (Spank Rock, Yo Majesty, The Magic Numbers, Fatlip), radījis eklektisku 80. gadu pop, hiphopa, tehno un britpopa plati «Stainless Style». Galvenais singls «I Lust You» (skat. video), kas tapis duetā ar velsiešu dziesminieci Ketu Lebonu (Cate Le Bon), ir perfekts popmūzikas meistardarbs.

«Stainless Style» ir konceptalbums, kas stāsta par automašīnām un amerikāņu autoinženieri un pleiboju Džonu Delorīnu (John DeLorean), kurš izstrādājis slaveno «DeLorean DMC-12» sporta auto modeli. Tas izmantots arī 80. gadu Holivudas filmā «Atpakaļ nākotnē» (Back To The Future (1982)). Par Delorīna dzīvi klīst daudzas leģendas, piemēram, 1982. gada 19. oktobrī FIB aģenti arestēja Džonu Delorīnu ar pilnu koferi heroīna, kuru viņš bija cerējis pārdot, lai iegūtu naudu savam grūtībās nonākušajam uzņēmumam...

Neon Neon «Stainless Style»
Neon Neon «Stainless Style» Foto: Publicitātes foto

Plati ievada divu minūšu garš «Neon Theme», instrumentāls krautroka un Žana Mišela Žāra 70. gadu daiļrades sakausējums. Auto tēma tiek iezīmēta ar sekojošo SFA stilistikā ieturēto «Dream Cars», taču pirmais pophits tā klasiskajā 80. gadu izpratnē ir «I Told Her On Alderaan», kura pamatā viegli apslāpēts taisns ģitāras rifs (vēl pavisam nesen tā spēlēt bija ļoti slikts stils... viss mainās), elektrisko bungu dekorācijas un brīnišķīgs, melodisks piedziedājums. Ar nākamo skaņdarbu par sevi atgādina elektroniķis Boom Bip un demonstrē savas zināšanas par Detroitas tehno un 80. gadu elektro. Pirmās hiphopa bītu vēsmas ienāk ar «Trick For Treat», kurā rečitatīva partija uzticēta reperim Spank Rock, šeit arī pirmās asociācijas ar citu britpopa pionieri Deimonu Albarnu (Damon Albarn) un viņa eklektisko blakusprojektu «Gorillaz».

Vēl viena popmūzikas pērle ir «Steel Your Girl», kurā atkal ļauts izpausties Rīzam - dziesmas pamatā smagnējs bīts, ģitāras arpedžijas un «Beach Boys» cienīgi fona vokāli. Seko jau minētais meitenes/zēna duets «I Lust U», interesanti, ka videoversijā pirmo pantiņu dzied Keta Lebona, savukārt albumā otrādi - pirmo pantiņu izpilda Grafs. Tampa Floridas lesbiešu meiteņu hiphopa trio «Yo Majesty» piedalās viegla regetona ritmā kūsājošajā, viegli erotiskajā «Sweat Shop».

Diemžēl ar «Belfast», «Michael Douglas» un «Luxury Pool» albums sāk atkārtoties, tomēr beigās kā brīnišķīgs noslēgums nāk titulskaņdarbs «Stainless Style», par kuru lepns droši vien būtu arī Džeisons Pīrss no «Spiritualized».

Izdošanas datums - 17.03.2008.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu