Austra «Feel It Break» (16)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Jau rakstījām, ka šogad prestižā mūzikas ierakstu izdevniecība «Domino rec.» parakstījusi vienošanos ar kādu latviešu/itāļu izcelsmes Toronto, Kanādas dziedātāju Keitiju Stelmanis (Katie Stelmanis), kuras skatuves vārds ir Austra. Tad, lūk, jaunās dziedātājas debijas albums šonedēļ (16.maijā) oficiāli ieraudzījis dienas gaismu.

Austra «Feel It Break»

(Domino/Paper Bag)

(10/12)

Protams, Austras (šis ir Keitijas Stelmanis otrais vārds) latviskā izcelsme ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc par šo mākslinieci tik daudz pēdējā laikā «čivina» pašmāju mūzikas cienītāji. Lai uzzinātu ko vairāk, izraku globālo tīmekli krustu šķērsu, taču diemžēl precīzāku informāciju par Keitijas izcelsmi tā arī nespēju atrast, vienīgā cerība ir aprunāties ar pašu Austru, ko esmu apņēmības pilns tuvākajā laikā arī izdarīt.

Pagaidām zinām vien to, ka pati Keitija intervijā «Viceland music» savu skatuves pseidonīmu skaidro šādi: «Latvia. I’m half from there» (Latvija, es pa pusei nāku no turienes).

Latviešu izcelsmes populāri mūziķi un kultūras darbinieki pasaulē nav nekāds retums, taču vienmēr ir patīkami, rakstnieka Otto Ozola vārdiem runājot, laiku pa laikam no jauna sajust, ka «latvieši ir visur».

Foto: Publicitātes foto

«Austras» pamatā muzicē trīs cilvēki - pati Keitija, basģitārists Dorians Volfs (Dorian Wolf) un bītmeikere Maija Postepski (Maya Postepski). Albums tapis kopā ar Bjorkas, «The Prodigy», «UNKLE» producentu Demianu Teiloru (Damian Taylor).

Pati Austra ir akadēmiski skolota mūziķe un operdziedātāja. Desmit gadu vecumā viņa iestājās Kanādas Bērnu operas korī (Canadian Children's Opera Chorus), apguva vijoles, klavieru spēli, studēja operu. Tomēr, kā atklāj pati dziedātāja, dziļi sirdī viņa vēlējusies radīt (citēju,- aut. piez.) «classical music with really f—— up, distorted, crazy s— on there». Kad Austras dzīvē ienāca elektroniskā mūzika, tad Pučīni operas ārijas viņa drīz vien nomainīja pret «Nine Inch Nails» diskiem, ieplūda Toronto neatkarīgās mūzikas vidē (dzirdama «Fucked Up» pēdējā albumā, sadarbojusies ar Ovenu Paletu) un izveidoja pati savu grupu «Austra».

Panākumi ilgi nebija jāgaida. Galu galā Keitijas balss diapazons, intonatīvi precīzais dziedājums komplektā ar mūsdienīgiem elektroniskiem bītiem ātri atrada dzirdīgas ausis «Domino rec.» izdevniecībā. Arī pēc uzstāšanās prestižajā mūzikas industrijas saietā «South By Southwest» Teksasā, piemēram, izdevums «Time» ierindoja «Austru» starp top10 «SXSW» atklājumiem (skat. resursus).

Keitija Stelmanis ir arī viena no tām māksliniecēm, kas pavisam atklāti runā par savu seksualitāti.

Viņa nes vienu karogu ar tādiem seksuālo minoritāšu vārdiem kā «The Gossip», «The XX». Pavisam nesen savā mikroblogu vietnes «Twitter» ierakstā viņa atbalstījusi kanādiešu dvīņumāsu grupas «Tegan and Sara» dalībnieces Sāras Kīrstenas atklāto vēstuli jaunajai repa zvaigznei «Tyler, The Crator», kurš savos tekstos pauž homofobiskus uzskatus. Arī «Austras» video dziesmai «Beat And The Pulse» (skat. video) ir atklāts sievišķās erotikas manifests.

Atgriežoties pie paša albuma, jāsaka, ka tajā nav nevienas izteikti vājas kompozīcijas. Viss 11 dziesmu ieraksts lieliski turas kopā, sākot ar ievadošajiem «Darken Her Horse» un aktuālo singlu «Lose It», kurā Keitija demonstrē savas operdziedātājas iemaņas, beidzot ar atmosfēriskajiem albuma pēdējiem diviem skaņdarbiem «The Noise» un «The Beast».

Turpinājums sekos, esiet modri!

Izdošanas datums - 16.05.2011.

Komentāri (16)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu