Erykah Badu "Worldwide Underground" (6)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Kad 1997. gadā Erikas Badu (Erykah Badu) debijas ieraksts "Badusism" (4 "Grammy" balvas) nokļuva veikalu plauktos, daudzi to uzskatīja par kvalitatīvi jaunas soulmūzikas renesanses sākumu.

Erykah Badu "Worldwide Underground"

(Motown)

10/12

Līdzīgi kā pirms tam D’Angelo un Maxwell, māksliniece 90. gadu hiphopa gangsteru tēmas aizvietoja ar soulmūzikas sākotnējo saturisko ideju – mīlestību, mieru un laimi, tādējādi liekot mūzikas kritiķiem to nodēvēt par Neo-soul.

Ir pagājuši jau seši gadi, pa vidu Badu izdevusi vēl vienu studijas darbu "Mama’s Gun" un koncerta ierakstu, tomēr acīmredzamas revolūcijas tā arī nav bijis – joprojām topā ir 50 Cent gangsteru teatralizētais dzīves stāsts un Nelly tukšpaurīgā lipīgā ļurināšana ar dejojošām sievietēm un dārgām automašīnām fonā.

"Worldwide Underground" ir patīkama atgriešanās pie "Baduism" vienotās pulsējošas noskaņas, neizmantojot lieku spekulāciju par reliģiskām tēmām, kas bija vērojams "Mama’s Gun" platē. Arī viesmākslinieku saraksts ir interesants – Lenny Kravitz, kas spēlē tikai ģitāru vienā kompozīcijā, Zap Mama, Queen Latifah u.c. Ierakstā praktiski iztrūkst hiphopa rečitatīvs, kas pēdējā laikā kļuvis kā neatņemama sastāvdaļa hita formulas uzbūvē.

Kaut arī māksliniece neskaitāmas reizes ir paziņojusi, ka neosouls sen ir miris un sevi izsmēlis (Badu iespējams domājusi Alicia Keys u.tml. māksliniekus), "Worldwide Underground" šajā nišā noteikti iederētos.

Lieliska plate!

Ja patīk Erykah Badu "Worldwide Underground", iesaku arī Vivian Green, Amel Lerrieux, Jil Scott, India: Arie ierakstus.

Izdošanas datums: 16.09.2003. 

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu