Arcade Fire «Funeral»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šogad par vilšanos parūpējās orķestrālais roka kolektīvs «Polyphonic Spree», taču līdzīgi smeldzīgu un eksaltētu skaņdarbu niša ātri vien tika aizpildīta. Pirmkārt jau runa ir par Kanādas jaunāko sensāciju «The Arcade Fire».

Arcade Fire «Funeral»

(Merge)

10/12

Grupa no Monreālas, Kvebekas, pamanījusies sacelt ap sevi milzīgu ažiotāžu. Daudzos prestižos interneta (ne tikai) medijos «Funeral» ir teju vai gada spilgtākais debijas ieraksts. Protams, plate, manuprāt, ir lieliska, tomēr šāds uzmanības vilnis no preses, šķiet, ir pārvērties nedaudz pārspīlētā lavīnveida slavināšanā. Piekrītu, ka ieraksta desmit kompozīcijas ir meistardarbs; interesanti aranžējumi, vitāla attieksme, dzīvelīgums, tomēr, manuprāt, tas viss jau zināmā mērā dzirdēts gan The Shins, Flaming Lips, Mercury Rev, gan Polyphonic Spree un Broken Social Scene izpildījumā. Īpaši neoriģināla, manuprāt, ir solista Vina Batlera balss, kas atgādina izmisušu Nīlu Jangu un tabletes sarijušos Veinu Koinu (Flaming Lips).

Tiesa, The Arcade Fire nav tikai Batlers, viņš projektu ir izveidojis kopā ar savu kundzi Reginu Šasānu, kuras balss vairākās dziesmās pamatīgi atsvaidzina «Funeral» kopējo noskaņu.

«Funeral» («Bēres») ir savdabīgs veltījums pāra vecvecāku nesenai nāvei, kā arī grupas biedra vecās tantes «aiziešanai». Plate sākas ar «Neighborhood #1 (Tunnels)» – epohālu klavieru tēmu, kas pāraug pulsējošā basbungā ar Batlera raudulīgo vokālu: «Then we tried to name our babies/ But we forgot all the names that / The names we used to know!».

The Arcade Fire "Funeral"
The Arcade Fire "Funeral" Foto: Publicitātes foto

«Neighborhood #3 (Power Out)» ir viena no albuma liriskajām atkāpēm. Skaņdarbs atgādina Grandaddy «Hewlitt’s Daughter» konceptu un noskaņu: «The power's out in the heart of man/ Take it from your heart/ Put it in your hand».

Kopumā albums ir daudzsološa debija, kas, no vienas puses, šobrīd tiek mazliet pārslavēta, no otras puses - galu galā galvenais mediju uzdevums ir pievērst kādam vērtīgam ierakstam klausītāju uzmanību…

Izdošanas datums 14.09.2004.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu