Charlotte Gainsbourg «5 55» (10)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Franču dziesminieka Serža Geinsbūra (1928–1991) un Džeinas Birkinas meita Šarlote Geinsbūra (Charlotte Gainsbourg) laidusi klajā otro soloalbumu «5 55».

Charlotte Gainsbourg «5 55»

(Wea) 11/12

Patiesībā vairāk pazīstama kā lieliska aktrise («21 grams») Šarlote Geinsbūra mūzikas pasaulē debitējusi 13 gadu vecumā, kad kopā ar tēvu tika izdots jaunās dziedātājas pirmais oficiālais skaņu ieraksts «Charlotte For Ever», kas vienlaicīgi bija arī filmas ar tādu pašu nosaukumu skaņu celiņš. Vēlāk Šarlote nav vairs īpaši centusies iekarot popmūzikas pasauli, tikai vēlāk epizodiski tiek ierakstīti dažādi muzikāli projekti: sadarbība ar franču dziesminieku Etjēnu Dahu (Etienne Daho), Badly Drawn Boy un Madonnu, mūzika kino u.tml.

Un beidzot šogad pēc divdesmit (!) gadu pauzes seko otrais studijas albums «5 55». Un šis albums turklāt ir ļoti, ļoti labs!

Šarlote talkā ņēmusi dzimtās Francijas elektroniķus Air - meistarus Žanu Benuā Dankelu (Jean-Benoit Dunckel) un Nikolasu Godinu (Nicolas Godin), Parīzē dzīvojošo Džārvisu Kokeru un «The Divine Comedy» līderi Nīlu Hanonu. Pie pogām piesēdināts Naidžels Godrihs (Nigel Godrich), kas pazīstams kā Beck, Radiohead, Air un Travis ierakstu skaņu vīrs.

Charlotte Gainsbourg "5 55"
Charlotte Gainsbourg "5 55" Foto: Publicitātes foto

Muzikāli šo plati varētu tā arī raksturot - Air, The Divine Comedy un Pulp sakausējums. Vienā vārdā - smalki. Tiesa, plate ar pirmo klausīšanās reizi mani uzreiz nepārliecināja, ir jau tā, ka Šarlote nevar īpaši lepoties (gluži kā viņas māte) ar spēcīgu balss diapazonu un dziedošas aktrises kaut kā automātiski sēj skepsi, taču Geinsbūras stiprās puses atklājas ar katru jaunu albuma klausīšanās reizi. Pirmkārt jau visas dziesmas ir lieliskas, šis nav tas gadījums, kad platē ir tikai viens vai divi skaisti skaņdarbi, bet viss pārējais tikai kā obligāta piedeva. Otrkārt Šarlote nepārspīlē nedz dziedot, nedz tēlojot, viņas popzvaigznes tēls ir pilnīgi dabisks. Treškārt nav nemaz jābūt «spēcīgai rīklei», ko savulaik lieliski demonstrēja gan bosanovas dīva Astrīda Žilberto un arī pašas Šarlotes dziedošā māmiņa Džeina Birkina...

Pirmais singls un plati ievadošā tituldziesma «5 55» ir elegants, atmosfērisks «Air» garā ieturēts skaņdarbs angļu mēlē (ar apburošu franču akcentu). «AF607105» kaut kur atgādina R.E.M. dziesmas «Airportman» noskaņas (1998. gada «Up» CD), arī šajā dziesmā Šarlote novēl mums «patīkamu lidojumu». Kopumā dziesmas ir gan angļu, gan franču valodā.

Viens no gada spēcīgākajiem albumiem un lieliska klausāmviela blakus Serža Geinsbūra veltījuma diskam .

Video: otrais singls «The Songs That We Sing» (aut: Nīls Henons un Air):

Izdošanas datums 07.09.2006.

Komentāri (10)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu