Doves «Kingdom of Rust» (3)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto
References: API SITE

Mančestras trio Doves pēc četru gadu pauzes atgriežas ar jaunu studijas albumu «Kingdom of Rust».

Doves «Kingdom of Rust»

(Heavenly)

8/12

Mančestras «dūjas» ir viena no pēdējām šīs pilsētas 1980./90. ēras zelta gadu atskaņām, pēdējā laikā diemžēl šī vienkāršo britu darbaļaužu pilsēta nevar lepoties ar revolucionāriem rokmūzikas vārdiem. The Courteeners? Nē taču...

Mūzikas presē jauno Doves ierakstu bieži mēdz salīdzināt ar citu Mančestras veterānu Elbow pagājušā gada «Mercury» balvas pārsteigumu «The Seldom Seen Kid». Abas grupas ir savā ziņā laikabiedri, patiesībā «dūju» galvenais dziesmu autors - 39 gadus vecais Džimijs Gūdvins (Jimi Goodwin) ir pat par četriem gadiem vecāks par Elbow līderi Gaju Gārviju (Guy Garvey). Abu grupu tēls ir askētisks, vienkāršs, mūzika pamatīga un dzimtās pilsētas tradīcijās sakņota, arī noskaņa un vokāls ir stipri līdzīgi, tiesa, ja Elbow par «nacionālajiem varoņiem» tā īsti atzina tikai pagājušogad, tad Doves visi trīs iepriekšējie albumi - «Lost Souls» (2000), bija guvuši visnotaļ lielus panākumus.

Doves "Kingdom of Rust"
Doves "Kingdom of Rust" Foto: Publicitātes foto

Vienmēr esmu apbrīnojis «dūju» skanējumu, kurā vīri prasmīgi sintezējuši «madčesteras» elementus ar deju mūzikas dekorācijām. Atgādināšu, ka 1980. gadu beigās «Doves» sevi dēvēja par «Sub Sub» un izdeva reiva mūzikas ierakstus. Tiesa, diemžēl šajā jaunajā platē «dūjas» vairāk devušās rokmūzikas un kantri virzienā un man kā senam grupas cienītājam šāds pavērsiens nav gluži pa prātam.

«Kingdom of Rust» tapis Češīrā, Anglijā, kādā «nelielā fermas šķūņa» studijā. Jauno dziesmu sākotnējās ierakstu sesijas tapušas sadarbībā ar leģendāro producentu Džonu Lekiju (John Leckie), taču atšķirīgo darba grafiku dēļ pārtrauktas. No Lekija sesijām platē atrodamas divas viņa producētas dziesmas - «Winter Hill» un «10:03». Atlikušo plati pabeigt vīriem palīdzējis skaņu inženieris, kas strādājis ar «Some Cities» - Dana Austin.

Albumā, manuprāt, ir divas tiešām jaudīgas kompozīcijas - ievadošā «Jetstream» (skat. audio), ko paši vīri dēvē par atbildi Vangelis slavenajam filmas «Blade Runner» skaņu celiņam, un albuma pirmais singls «Kingdom of Rust» (skat. video), kurā minētās kantri mūzikas ietekmes organiski iekļāvušās grupas skaņu paletē. Pārējais muzikālais materiāls man likās nedaudz smagnējs, kaut, protams, kopumā «Kingdom of Rust» ir izdevies.

Izdošanas datums - 06.04.2009.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu