Hanne Hukkelberg "Little things" (3)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ledainā Norvēģija, šķiet, pārņēmusi stafeti no Islandes un pēdējos gados pārsteidz ar jauniem un svaigiem muzikāliem projektiem, atliek tikai minēt "Royksopp", "Jagga Jazzist", "Shining" un tagad arī Hanne Hukkelberg.

Hanne Hukkelberg "Little things" (Leaf) 11/12

Tieši Norvēģija pēdējos gados izvirzījusies Skandināvijas mūzikas galvgalī, gan džeza jomā (neskaitāmas ECM relīzes), gan elektroniskās mūzikas (par "Royksopp" un Annie panākumiem šeit nav jāatgādina), gan arī nosacīti neatkarīgās mūzikas laukā ("Jagga Jazzist" fenomenālie panākumi, apvievienojot savā mūzikā dažādus žanrus un ietekmes).

Atšķirībā no nedaudz aukstās un pagarlaicīgās norvēģu dīvas Stinas Nordenstāmas (Stina Nordenstam), brīžiem nemuzikālās Emilianas Torini (Emiliana Torrini) un pārlieku "smalkās" un muzikāli nekonsekventās Anjas Garbarek (Anja Garbarek) ierakstiem, jaunās Hannes Hukelbergas (Hanne Hukkelberg) debijas plate "Little things" ir dzīvs un kūsājošs meistardarbs.

Hanne pēdējos divus gadus pavadījusi, braukājot ar riteni pa dzimtajām Oslo ielām, klausoties dažādās skaņās, gūstot jaunus iespaidus un domas. Kopā ar producentu Kare Chr. Vestrheim (atbildīgs par Shining plati "In The Kingdom Of Kitsch You Will Be A Monster") dziedātāja studijā šos iespaidus mēģinājusi iedzīvināt 13 kompozīcijās.

Ierakstā izmantoti visdažādākie mūzikas un sadzīves priekšmeti - vīna glāzes, trauku mazgāšanas birstītes, ritenis, bandžo, akordeons, dažādi pūšamie, sintezators u.c. Kopumā asociācijas rodas ar savdabīgajām folkmūzikas dziesminiecēm Laura Veirs, Nina Nastasia un īpaši Jolie Holland, 20.-30. gadu Teksasas mazpilsētas noskaņas šķietami transformējas uz kādu Norvēģijas zvejnieku ciemu. Elektroniskās dekorācijas brīžiem sasaucas ar Goldfrapp teatrālo un izsmalcināto skaņu estētiku.

Kā viesmākslinieki ierakstā dzirdami dziedātājas draugi no Jaga Jazzist, Kaada, Shining, Kiruna un Exploding Plastix, kopā radot savdabīgu folkmūzikas un džeza sajaukumu. Hannes balss brīžiem liek atcerēties džeza dīvas Bilijas Holidejas šarmanto dziedājumu, protams, jāmin arī Islandes lepnums Bjorka. Viens no gada ierakstiem.

Izdošanas datums 06.06.2005.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu