Isobel Campbell "Milkwhite Sheets"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vēl šā gada sākumā kādreizējā "Belle and Sebastian" čelliste un dziedātāja Izabela Kembela (Isobel Campbell) kopā ar grunge smagsvaru "Screaming Trees" līderi Marku Lanegan izdeva jaunu plati. Nu uz karstām pēdām seko Kembelas solo turpinājums "Milkwhite Sheets".

Isobel Campbell "Milkwhite Sheets" (V2) 7/12

Toreiz izteikti sievišķīgās un trauslās balss īpašnieces Izabelas un raupjā Marka Lanegana kopdarbs neviļus atsauca atmiņā Kailijas Minogas un Nika Keiva 90. gadu slaveno duetu. Turklāt tas izrādījās tik veiksmīgs kopprojekts, ka pat tika nominēts prestižajai britu mūzikas balvai "Mercury".

Ja atskatāmies vēsturē, tad jau 1999. gadā Izabela Kembela izmēģināja spēkus kā no "Belle and Sebastian" neatkarīga dziesmu autore, izveidojot jaunu muzikālo projektu The Gentle Waves. Jaunais projekts ar kolēģu atbalstu izdeva divus pilnos studijas ierakstus, muzikāli balansējot starp "Belle and Sebastian" retro popu un ēterisku džeza, bosanovas un franču 60. un 70. gadu estrādes estētiku. 2003. gadā izdots arī pirmais soloalbums , tam sekoja minētais "Ballad Of The Broken Seas" un pēc 10 mēnešiem arī šis "Milkwhite Sheets", kas tapis tieši laikā, kad Izabela saņēmusi daudzos komplimentus sakarā ar nomināciju "Mercury" balvai.

Izskatās, ka "Milkwhite Sheets" tapis daudzu pēdējo gadu psihedēliskā folka mūziķu iespaidā, šeit jāmin gan iepriekš minētie Džoana Ņūsoma un Devendra Banharts, gan vecāki britu folkmūzikas pārstāvji Šērlija Kolinsa (Shirley Collins) un Anne Brigsa (Anne Briggs).

"Annes Brigsas, Šērlijas Kolinsas mūzika bija mans iedvesmas avots," komentē pati Kembela. "Mani tik ļoti fascinē, ka viņas dziedāja tik tīri, ēteriski, brīžiem gluži kā zēnu kora solisti."

Albumā iekļautas 13 pārsvarā akustiskās ģitāras pavadībā ierakstītas folkdziesmas, brīžiem melodijas un akordi rada asociācijas ar kādu senās mūzikas autoru, taču līdz "Belle and Sebastian" smalkajām aranžijām šeit diemžēl ļoti tālu. Protams, tāds nav bijis Kembelas mērķis.

Visticamāk, Izabelai vispār nav nekad bijis mērķis līdzināties "Belle and Sebastian" skanējumam, taču Izabela šādā brīžiem Viktorijas laika balāžu formātā man diemžēl nešķiet tik simpātiska kā "Belle and Sebastian" sastāvā vai kaut vai Lanegana kunga pavadībā. Pati māksliniece atzīst, ka šo ierakstu vairāk radījusi pati sev un ilgi nav varējusi izlemt, vai to vispār izdot. Mīļi, bet diezgan garlaicīgi.

Izdošanas datums 23.10.2006.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu