Fleet Foxes «Fleet Foxes»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto
References: API SITE

Fleet Foxes pret Vampire Weekend - vai tāda būs šā gada milžu cīņa?

Fleet Foxes «Fleet Foxes»

(Sub Pop)

11/12

Nu jā, kāda vēl cīņa - arī mani, šķiet, būs pabojājis mūsu pašu TV šovs «Cīņas klubs», kurā savā starpā cīnās dziesmas... Pārfrāzējot ievadā rakstītā pamatdoma ir šāda: gan gada sākumā izdotais Vampire Weekend debijas albums, gan šonedēļ izdotais Fleet Foxes debijas albums (komplektā ar ģeniālo ), visticamāk, šā gada noslēgumā būs visbiežāk sastopamie vārdi dažādos mūzikas ekspertu albumu topos.

Kad šie pieci puiši no Sietlas aprīlī izdeva 18 minūšu garo mazo platīti «Sun Giant EP», es vēl ilgi biju apstulbis (labā nozīmē) - kā vispār kaut ko tik skaistu un vienlīdz jaudīgu ir iespējams ierakstīt? Platītes piecās dziesmās elpoja 60. un 70. gadu amerikāņu folkmūzikas gars, nojaucot jebkādas laika barjeras un stilu un žanru aizspriedumus. Neviena no šīm piecām dziesmām nebija lieka, neviena nepildīja b-puses lomu.

Drīz uzzinot, ka jūnijā gaidāmajā grupas pilnajā debijas platē nebūs iekļauta neviena dziesma no minētās EP plates, es sāku bažīties - vai nu gaidāmais ieraksts būs kosmisks meistardarbs (ja jau 5 izcilas dziesmas atstātas aiz borta), vai tas būs ieraksts, kurā būtiski pietrūks šo piecu dziesmu. Atbilde ir kaut kur pa vidu - «Fleet Foxes» ir kā loģisks turpinājums, papildinājums «Sun Giant EP», kas emocionāli gan, manuprāt, nepaceļas vēl augstāk (kaut gan laiks rādīs), taču vilšanos arī nesagādā. Turklāt visiem mūzikas kolekcionāriem būs iespējams iegādāties grupas dubultvinila izdevumu, kur kā otra plate pievienota tieši «Sun Giant EP».

Fleet Foxes "Fleet Foxes"
Fleet Foxes "Fleet Foxes" Foto: Publicitātes foto

Jau aprakstot «Sun Giant EP», minēju Fleet Foxes līdzību ar laikabiedriem Band Of Horses un My Morning Jacket (starp citu, šonedēļ izdots arī jaunākais My Morning Jacket disks, kas, manuprāt, diemžēl žanriski ir pārāk neviengabalains un būtiski atšķiras no citiem grupas albumiem), jo arī Fleet Foxes viens no lielākajiem trumpjiem ir vokāls. Robina Peknolda (Robin Pecknold) dziedājums arī tikai vienas pašas akustiskās ģitāras («Tiger Mountain Peasant Song») pavadībā aizpilda visu ēteru. Protams, talkā tiek ņemti arī bagātīgi reverbratora efekti.

Grupas mūziķi arī agrāk darbojušies radniecīgos ansambļos - Crystal Skulls, Pedro the Lion un Seldom Furthermore. Albuma producenta krēslā iejuties Sietlas iedzīvotājs Fils Eks (strādājis ar Modest Mouse, Built to Spill un The Shins).

Albuma vāciņu rotā 16. gadsimta flāmu gleznotāja Pītera Brēgela Vecākā (Pieter Bruegel the Elder 1525 – 1569) . Pīters Breigels bija izcilākais 16. gs. Nīderlandes mākslinieks, kas pieskaitāms pie visievērojamākajiem meistariem visā glezniecības vēsturē.

Par albuma dziesmām daudz neko nerakstīšu, tās katram jādzird pašam... Izcili!

Izdošanas datums - 09.06.2008.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu