Claro Intelecto "Neurofibro" (2)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Gads platiem soļiem tuvojas beigām un mūzikas krātuvīte papildinās arvien ar jauniem un interesantiem skaņu ierakstiem, diemžēl lielu daļu albumu TVNET šogad tā arī vairs neiespēs aplūkot, taču spilgtākos vārdus, domājams, mēs nebūsim palaiduši garām.

Claro Intelecto "Neurofibro" (Ai) 10/12

Viens no gada elektroniskās mūzikas lielākajiem atklājumiem neapšaubāmi ir jau par klasiķi nodēvētais Marks Stjuarts jeb Claro Intelecto.

Šoreiz, atkāpjoties no eksperimentālās elektroniskās mūzikas, vēlos piedāvāt visai tradicionālu IDM/tehno, tiesa, Claro Intelecto izpildījumā tehno iegūst gluži vai elitāru nokrāsu. Pagājušogad Marks Stjuarts laida klajā mazo plati (EP) "Peace Of Mind", kas burtiski sapurināja elektroniskās mūzikas speciālistus, kaut kas tik smalks un spēcīgs nebija dzirdēts jau diezgan sen. Stjuarta debijas ieraksts tiek uzskatīts jau par mūsdienu klasiku – ierakstu, kas spējis paplašināt žanra robežas un ievest to jaunā attīstības stadijā.

Tiesa, minētais slaņdarbs, kas pilnajā debijas platē “Neurofibro” ir pirmais, manuprāt, paliek nepārspēts visas plates garumā. Kopumā Claro Intelecto ir spējis radīt lielisku, viengabalainu krāsu gammu, ievērojot visus žanra galvenos priekšnoteikumus, lai 70 minūšu ilgais ieraksts spētu “nostrādāt”.

"Peace Of Mind" sākas ar klabošu mehāniskās “rakstāmmašīnas” efektu, kas pārtop par četriem skaistiem rhodes piano akordiem ar lejup pilošu augšējo taustiņu arpedžiju. Pēc minūtes atsākas klaboņa un ienāk bīts… Vienkārši un smalki. Turpinājumā “Percentages” sāk pulsēt vieglā, nedaudz lauzītā ritmā, kuru laiku pa laikam pārtrauc dažādi elektroniski dekoratīvi motīvi.

Kaut albuma nosaukums “Neurofibro” ir saistīts ar kādu nopietnu nervu slimību, kas rada kaulu un ādas attīstības traucējumus, to klausoties, netop skaidrs, kāds ir bijis autora nosaukuma izvēles nolūks. Varbūt šis ieraksts ir kā ārstniecisks līdzeklis, kuru baudot katru dienu, klausītājs atgūst iekšējo “sirdsmieru” (“Peace Of Mind”)?

Izdošanas datums 27.04.2004.

TVNET:

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu